Hvordan unngå hjortelusflua

Går du på jakt eller tur i skogen i Sørøst-Norge, er det sannsynlig å møte på dette plagsomme insektet på høsten.

Publisert: 15. september 2021 kl. 08.43

Fra slutten av august til de første frostnettene kommer er hjortelusflua på jakt etter en vert. Har sommeren vært spesielt varm kan den dukke opp allerede i slutten av juli. 

Beskytt deg mot hjortelusflua

Hjortelusflua tror at alt som beveger seg i skogen er dyr. Turgåere og jegere blir derfor plaget i svermeperioden, perioden da skogen brukes som mest. Når de lander på mennesker oppdager de raskt at de har gjort en feil, og stikker som regel ikke. Men skulle det skje kan stikket klø i lang tid. Det kan gi 14-20 dager med intens kløe, og i ekstreme tilfeller så lenge som ett år. 

Mange opplever at man plutselig kan få en sverm med lusfluer på seg. Da har man kanskje passer et sted elgen ofte har brukt som hvileplass gjennom vinteren, og dere mange pupper har ramlet av.

– Ta med kam når du går på tur, da er det lettere å få dem gredd ut av håret. Børst ellers av deg hjortelusfluer så raskt som mulig, før de klarer å krype innenfor klær og opp til hodet, sier Preben Skrede Ottesen fra Folkehelseinstituttet til NJFF. –​Det er gjort en finsk studie som viser at hvite klær er mindre tiltrekkende enn svarte og røde. Men det landet hjortelusfluer på hvite drakter også, så helt kvitt dem blir man ikke, sier Ottesen. En hvit jakke og hvit caps kan redusere antall hjortelusfluer som lander på mennesker.

Myggmidler gir heller ingen beskyttelse, og siden de er læraktige og flate er det umulig å klemme dem i hjel mot hud. Det beste er å knipe dem vekk med fingrene og kaste dem vekk. ​​​

Fakta om hjortelusflua

Hjortelusflua er et lite, brunt og krabbelignende insekt med kraftige klør. Den er 4-5 mm lang og fødes om høsten med vinger. Den lever av blod fra hjortedyr, som rådyr, elg og hjort. Når den har funnet en vert kastes vingene og bare noen korte vingestumper sitter igjen. Den kan aldri fly igjen, så resten av livet tilbringes på verten. Den får næring av å suge blod, så dersom den ikke finner en vert innen fem dager vil den dø. 

Hjortelusflua er i rask spredning. Den ble først oppdaget i Norge i 1983 på en elg i Halden i Østfold. Nå finnes den i hele Sørøst-Norge. Det er all grunn til å tro at hjortelusflua med årene vil kunne opptre i alle områder der egnete verter finnes. Det er umulig å bekjempe den da den finnes over så store arealer og har spredd seg naturlig. Dette har sammenheng med at bestanden av elg, hjort og rådyr er mye større enn den tidligere var.​​​

Les mer om hjortelusflua på Folkehelseinstituttets nettsider