Jaktvettreglene

Vi minner om de åtte jaktvettreglene. De er utviklet for en sikker og human jakt.

Publisert 19. oktober 2021 kl. 10.53

Bruk Jaktvettreglene! 

Mens Fjellvettreglene skal forebygge ulykker til fjells, skal Jaktvettreglene forhindre ulykker under jakt og sørge for knirkefritt samkvem mellom jegere og andre friluftsfolk. 

​​– Jaktvettreglene skal være en etisk standard for oss jegere. Vi ønsker ikke å fortrenge andre eller gjøre folk engstelige. Reglene bør sitte langt fremme i panna på alle som skal ut å jakte. Når man jakter er man en ambassadør for hele jegerstanden og bør oppføre seg deretter, sier informasjonssjef Espen Farstad i NJFF.

  1. Tenk sikkerhet i alt du gjør som jeger
  2. Skyt kun gode skudd
  3. Behandle skutt vilt riktig
  4. Lær deg førstehjelp
  5. Sett minst mulig spor etter deg
  6. Ta hensyn til andre naturbrukere
  7. Kom deg trygt hjem
  8. Vær stolt av å være jeger

Her kan du laste ned jaktvettreglene i utskriftsvennlig versjon​, slik at du kan skrive dem ut og henge opp på hytta eller utedoen.

Skal forhindre vådeskudd ​​​

– Selv om vi årlig har rundt en million jaktdøgn i Norge, skjer det svært få ulykker. Likevel er ett vådeskudd ett for mye. Derfor er første regel den viktigste, ”Tenk sikkerhet i alt du gjør som jeger”, sier Farstad.

Ikke farlig å gå tur 

Hver høst får Jeger- og Fiskerforbundet telefoner fra folk som er engstelige og spør om det er trygt å gå på tur i skogen.

– Vi ønsker ikke å skremme vekk andre friluftsfolk. Det er ikke farlig å være ute i naturen under jakta. Vi oppfordrer jegere til å ta hensyn, være imøtekommende og snakke med folk de møter, sier Farstad.​

Jakt er en fantastisk aktivitet ​​​

Høsting av naturens overskudd gjennom jakt er en urgammel tradisjon i Norge. - Som jeger er man en kulturbærer, og det skal man være stolt av. Vi høster av naturens overskudd uten at den forringes. Jegeren er heldig som kan fylle fryseren med kortreist, sunn og naturlig mat, sier Farstad.​

Jaktvettreglene.png