Krepsesesongen er i gang

6. august startet krepsesesongen. Kreps er nydelig mat, men skal du fange edelkreps er det viktig å unngå spredning av krepsepest.

Publisert: 07. august 2025 kl. 13.28

Sist oppdatert: 08. august 2025 kl. 09.11

Det er ytterst viktig at den enkelte krepsefisker tar ansvar for desinfeksjon av utstyr for å hindre smittespredning, og følger gjeldende råd og regler.

Les informasjonsbrosjyren «Kreps og krepsing» utgitt av Miljødirektoratet og Mattilsynet. Her gis det bl.a. informasjon om hvordan den enkelte kan hindre spredning av krepsepest, i hvilke tilfeller desinfeksjon er påbudt, og hvilke desinfeksjonsmetoder som er anbefalt.

Forbud

På grunn av krepsepest er det forbudt å krepse i følgende områder:

Ulovlig utsetting

Edelkrepsen er sterkt truet i Norge og er rødlistet både nasjonalt og internasjonalt, og trenger derfor et spesielt forvaltningsvern. En av hovedgrunnene til dette er den beryktede krepsepesten som forårsaker 100 % dødelighet hos den norske edelkrepsen. Sykdommen er introdusert til Europa via utsetting av nordamerikansk kreps som er naturlige bærere.  

I vassdrag som tidligere har blitt rammet at krepsepest, eller der det er funnet ulovlig utsatt signalkreps, er det innført forbud mot krepsing og andre restriksjoner for å for å bekjempe krepsepest. Ulovlig utsetting av nordamerikansk signalkreps i Norge har medført økt risiko for krepsepestutbrudd hos den norske edelkrepsen.

Varsling

Ved funn av syk eller død kreps må Mattilsynet varsles ved å sende e-post til aktuell varslingspostkasse i Mattilsynet.