
NJFF støtter fredning av laksen i Tana
Situasjonen for laksen i Tana, verdens viktigste laksevassdrag, er dramatisk. NJFF støtter forslaget om total fredning i 2021.
Publisert: 02. juli 2021 kl. 14.50
Sist oppdatert: 26. oktober 2021 kl. 13.33
Miljødirektoratet har sendt et fredningsforslag for Tanavassdraget på høring. Bakgrunnen er en dramatisk tilbakegang i laksebestandene i verdens viktigste vassdrag for atlantisk laks. Tanavassdraget har i mange år vært Norges desidert viktigste lakseelv. I de beste årene utgjorde Tanalaksen alene nesten halvparten av all elvefanget laks i Norge. Historisk var elvefangsten opp mot 250 tonn, og samlet fangst av Tanalaks i elv og sjø på midten av 1970-tallet har blitt beregnet til over 600 tonn.
Norgesrekorden for laks på rundt 36 kilo kommer fra Tana.
Fredning hele sesongen 2021
Det foreslås altså å ikke åpne Tanavassdraget for fiske etter laks i hele 2021-sesongen. NJFF skriver i sitt høringssvar at: "NJFF er innforstått med at bestandssituasjonen for laks i Tanavassdraget er så kritisk dårlig at det er nødvendig å iverksettes tiltak. NJFF støtter derfor forslaget om å ikke tillate fiske etter laks i vassdraget i 2021-sesongen. Vi mener det er fornuftig, og støtter også at det åpnes for fiske etter arter som ikke er i samme negative bestandssituasjon som laksen i Tanavassdraget."
Også NJFF-Finnmark har avgitt høringssvar som bifaller det dramatiske fredningsvedtaket i Tana.
Ber om innsats mot predatorer
I høringssvaret peker også NJFF på at man bør iverksette tiltak mot mulige predatorer i vassdraget, for yterligere å skjerme den utsatte laksesmolten.
"Fiskespisende predatorer slik som gjedde, sel, fiskespisende fugl o.a. er naturlige predatorer i Tana, men kan i en situasjon hvor laksen er på et kritisk lavt nivå kunne påføre laksebestanden en relativt sett større predasjonsdødelighet enn om laksebestanden var sterkere. Det vil etter NJFFs mening derfor være rimelig at en parallelt med de reguleringer som nå iverksettes i vassdraget og formodentlig i sjøfisket utenfor, gir relevante forskningsmiljøer oppdrag om å kartlegge predatorers betydning for laksen. Dersom man ser helt tydelig at noen predatorarter tar uforholdsmessig mye av laksesmolten/yngel, bør man vurdere ekstraordinære tiltak for å redusere disse effektene, slik som ekstraordinære kvoter på sel (må gjøres i samråd med fiskerimyndigheter), økt jakttid eller økt fiskeinnsats."
Avgitt høringssvar Tana.pdf