Ny strategi for mer livskraftige vassdrag

Våre vassdrag, elver og bekker er under hardt press grunnet menneskelig aktivitet. Minst 3487 vannforekomster havner i kategoriene: moderat eller svært negativt påvirket av fysiske inngrep, og en fjerdedel av de naturlige vannforekomstene har ikke tilfredsstillende tilstand.

Publisert: 20. september 2021 kl. 12.08

I en årrekke har restaureringstiltak for disse stått på agendaen, men arbeidet har vært preget av mangelfull koordinering med et varierende resultat som konsekvens.

På oppdrag fra Klima- og miljødepartementet kom det forrige uke et forslag på en strategisk plan for restaurering av vassdrag i tidsrommet 2021-2030 fra Miljødirektoratet. Bak planen står også et samarbeid mellom ulike organer, både statlige, regionale og lokale. Hovedmålet med planen er å løfte innsatsen for å restaurere norske vassdrag i forbindelse med restaureringstiåret, med spesielt fokus på fysiske inngrep.

I forslaget lagt frem av Miljødirektoratet, pekes det på tre essensielle innsatsområder for et oppnådd hovedmål:

  1. Bedre samordning mellom sektorer av planer, og juridiske og økonomiske virkemidler. Dette for å maksimere gevinsten og minimere totalkostnad og interessekonflikter - spesielt i store restaureringsprosjekter.  
  2. Styrke kunnskap om restaurering, samfunnsnytte og effekt av tiltak. Dette skal skje gjennom åpen deling av erfaringer, tett samarbeid med forskningsmiljøer og mest mulig felles kunnskap mellom sektorene. 
  3. Styrke formidlingen av relevant kunnskap og samfunnsnytte ved restaurering, for å skape et større engasjement, fremme gode initiativer og øke kvaliteten på lokale tiltak.  

-Når alle sektorer samarbeider om prioriteringene, kunnskapen er på plass og engasjementet er stort, kan vi finne gode vinn-vinn-løsninger i de vassdragene hvor innsatsen samlet sett gir størst miljøeffekt for pengene, sier miljødirektør Ellen Hambro.

En handlingsplan for strategien er foreslått utarbeidet i 2022