MENY hamburgermeny Close-menu button

Ørretfiske for feriefiskeren

Er du lei av vann med vakende feit ørret med null interesse for kroken din? Markfiske er feriefiske, og med mark og dupp blir ørretfiske en suksess.

Publisert 21. juli 2022 kl. 06.00

​​​​Fiske etter ørret med mark er behagelig og avslappende. Du får tid til å fyre kaffekjelen og tid til ungene. Her er veien til suksess.

Utstyr for ørretfiske

  • Haspelstang, 7 – 9 fot
  • Haspelsnelle
  • Snøretykkelse 0.20 mm
  • Markdupp
  • Splitthagl
  • Krok i størrelse nr 8
  • Meitemark​

Rigging

Bruk en dupp som lar seg kaste noenlunde lan​gt. Det betyr at den bør veie over 15 gram. En klassisk isopordupp er eksempelvis ubrukelig. Andersduppen eller aller helst en antennedupp, duger bra. Fest duppen omtrent 80 cm fra kroken eller mer. Fest også et splitthagl 5 cm over kroken.

På kroken trer du en eller to meitemarker. Hvordan dette best gjøres er det mange teorier om. Noen begynner bakfra og andre forfra. Noen dekker kroken, andre gjør det ikke. Det viktigste er at marken er av passe størrelse og ikke alt for stor. Det er bedre med to små, enn en stor.

Meitemarken finner du selv. Gode plasser å lete er i komposthauger med lauv og gress. Ønsker du å spare tid er det aller enklest å kjøpe mark i en sportsforretning.​​​

Fiskemetode​

Kast ut duppen så langt som du klarer. Ikke klin til med all din kraft - da detter marken av i dragsuget. La duppen ligge i ro. Når fisken begynner å nappe må du sette fra deg kaffekoppen. Stram snøret forsiktig opp å gi tilslag når fisken napper kraftig i duppen.

Fisketips: Kast etter vakene og sikt midt oppi vakingen. Der står det alltid en sulten ørret. ​

Serveringstips

Ta med en primus og en liten stekepanne. Ha i en god smørklatt og den nyrensede fisken. Skjær noen snitt i hver fiskeside, slik at fisken ikke krøller seg i panna. Stekes i ca. 5 minutter på hver side. Ha på litt salt tilslutt, og legg det på en nysmurt brødskive. 
 

bilde av en lakseskive som er saltet og ligger i pannen
Foto: Sarah Synnevåg

 

Flere gode ørretoppskrifter på tur: