Ta den store ørreten på høsten

Mange steder er ørretfisket stengt på høsten, der gytingen foregår for fullt og fisken tenker på helt andre ting enn å fråtse i mat. Andre steder er det ørret som fortsatt spiser seg store og feite, primært på byttefisk, og sjansen er god for å komme i kontakt med storørreten.

Publisert: 27. oktober 2022 kl. 07.00

Sist oppdatert: 23. november 2022 kl. 08.54

  1. Undersøk om det finnes restriksjoner i fisket
    Som nevnt er mange fiskevann og elver stengt deler av høsten. Sørg derfor for å undersøke eventuelle fredningstider og fredningsområder der du skaffer fiskekort før du begynner ditt fiske etter den store ørreten. 

  2. Finn et egnet vann og oppsøk byttefisken
    For at en ørret skal vokse seg skikkelig stor, trengs det som oftest god tilgang på byttefisk. Eksempler på dette kan være smårøye, småsik, laue, krøkle eller mort. Undersøk derfor hvilke fiskearter som finnes på artskart, og sørg for å oppsøke områdene hvor disse er tallrike. Finner du disse plassene, er sjelden ørreten langt unna.

  3. Fisk fra båt
    Med en båt utvider du fiskeområdet en hel del, og du har mulighet til å nå spennende fiskeplasser som kan befinne seg ute i innsjøen. Ofte finnes det grunntopper, dypere kanter og renner som man ikke når fra land, men som samler store ansamlinger av fisk. Har du tilgang på båt, eller det finnes en NJFF-båt der du skal fiske, øker du sjansene betraktelig om du vet om noen spennende fiskeplasser. Har du et ekkolodd, kan man lete opp slike plasser selv. Se da etter større ansamlinger av fisk, gjerne langs strukturer som nevnt over.

  4. Fisk i forskjellige vannlag
    Ørret på jakt beveger seg mye, også opp og ned i vannmassene. Avhengig av hvor byttefisken befinner seg, kan man få ørret fra 30 meter og helt opp til overflaten. Sørg derfor for å dekke flere vannlag ved å variere tyngde og form på agn, synketid og innsveivingshastighet. Ønsker du å bedrive C&R bør du imidlertid ikke fiske særlig dypere enn 8 meter på grunn av potensielle trykkskader. En ørret på jakt kan gjerne stige 5-10 meter om den finner agnet interessant.

  5. Trigg fisken med ulike fisketeknikker og agn
    Det finnes et hav av ulike agn, og like mange metoder å fiske disse på. Som oftest finnes det en kode man kan knekke for dagen som gjør at man lurer langt flere fisk til hugg. Sørg derfor for å prøve ulike agn og fisketeknikker på de samme plassene før du beveger deg videre, og ha utstyret for å fiske agnene slik de er tiltenkt å fiskes. Prøv også å lære deg å fiske et lite utvalg ulike agn skikkelig, enn å fiske med mange agn og teknikker du egentlig ikke behersker. Gjerne varier mellom agn som fisker dypt og sakte, og agn som fisker raskt og høyere i vannlaget. Prøv også agn som har en aggressiv gange, og agn som har en rolig eller mer monoton bevegelse, da dekker du 99% av fiskesituasjonene.