Isfiske abbor

Ta storabboren på isen

For mange er isfiske etter abbor ensbetydende med tusenbrødre og et dusin abbor per kilo. Når man velger å jakte storabboren endrer alt seg, og det som tidligere kun var et tidsfordriv kan bli ett av årets høydepunkt. Ta storabboren med disse tipsene.

Publisert: 12. januar 2023 kl. 08.43

Sist oppdatert: 16. januar 2023 kl. 13.18

Storabborens jaktmarker

I motsetning til småabboren som gjerne trives på grunne, trygge områder langs land, finner man ofte de store abborene i nærheten av frittliggende strukturer som grunner, bratte kanter, blokkstein eller gressområder. En stor abbor har færre predatorer å frykte, og tjener godt på å kunne jakte i de frie vannmassene etter arter som mort, krøkle og laue. Fisker du på de rette plassene med de rette teknikkene, øker snittvekten betraktelig og abborfiske på isen kan rett og slett bli mer enn bare et tidsfordriv vinterstid.

Fra pilkestikke til stang

Når man er på jakt etter større individer, settes det selvsagt et litt annet krav til utstyret. Spesielt det man holder i hendene. En stor abbor kan virkelig sette både stang og brems på prøve. Sørg derfor for å kjøp et isfiskesett med enten haspel eller multiplikatorsnelle. Disse koster som oftest mellom 500 – 1000 kr, men det er vel verdt investeringen. Ønsker du optimal kontakt med agnet, spoler du på en tynn multifilamentline. Sørg for å ha en halvmeter med fortom (0.30 mm monofilament) ytterst som tar slitasjen mot isen når abboren nærmer seg hullet. Sørg også for å velge et isbor på minimum 150 mm, da store og gamle abborer kan bli skikkelig høyrygget!

Balansepilk og gummijigger

Ofte er storabbor synonymt med balansepilk når vi snakker om isfiske, og dette med god grunn. Balansepilken er et velprøvd og velfungerende redskap i jakten på den store abboren, men som all annen redskap har den sine konkrete bruksområder hvor den fungerer godt. Balansepilken kommer til sin rett på litt dypere vann grunnet sin vekt og sine utslag ved å fiske den med korte rykk. Bruk gjerne en balansepilk på rundt 8-10cm for å luke ut større fisk, og benytt deg av naturlige farger.

Ulike gummijigger som imiterer småfisk fungerer også godt. Velg gjerne modeller beregnet på vertikalfiske, det gir de mest optimale bevegelsene når de fiskes vertikalt fra isen. Tilpass vekten på jigghodet etter fiskedyp, men velg det letteste hodet du kan komme unna med. Da gir du jiggen et mer naturlig bevegelsesmønster.

Ismeite

Bruk av små agnfisk kan være dødelig effektivt i jakten på stor abbor. Abboren kan bruke lang tid på å bestemme seg for å ta et kunstig agn, men når både utseende, lukt og smak er på plass med en agnfisk øker sjansene betraktelig for hugg. Sørg for å bruke døde, stedegne arter når du fisker med agnfisk. Mort, laue, sørv, stingsild og småabbor er gode alternativer. Fest agnfisken horisontalt med en liten treblekrok i ryggen, og senk den omtrent halvveis til bunn. Bruk en elektronisk nappvarsler, bjelle eller angeldon for å registrere napp.

Bruk av ekkolodd

Ved å bruke ekkolodd øker sjansene betraktelig for å lykkes i jakten på den store abboren. Ikke nødvendigvis for å finne fisk, men for å finne spennende fiskeplasser! Med et ekkolodd finner du kjapt endringer i dyp og struktur, og kan danne deg et bilde av hvordan bunnforholdene varierer i innsjøen du fisker i. De aller fleste ekkoloddsmerker fører egne isfiske-kit, ellers er deeper et godt alternativ som er lett å ta med seg.

5 sikre storabborplasser

  • Steingrunner.
  • Bratte kanter fra grunt til dypt vann.
  • Store, nedfallene trær ved land.
  • Større grunnplatåer.
  • Rundt øyer og skjær.