Takk til alle som gjør en innsats for rådyra

Takket være frivillig innsats fra våre medlemmer og grunneiere er det mange rådyrkillinger som har blitt reddet fra slåmaskinene. En stor takk rettes til de som faktisk gjør en forskjell.

Publisert: 31. mai 2022 kl. 07.08

Sist oppdatert: 11. januar 2023 kl. 13.12

​​​​​Jegeren er rådyrets beste venn. Dette utsagnet gis et reellt innhold når frivillige hvert år bruker mye av sin fritid til å redde rådyrkillinger fra engslåtten. Det er ikke få timers innsats som ligger bak, og det er all grunn til å berømme alle de som faktisk er der ute og bidrar med en innsats i praktisk viltstellarbeid. 

Trykking som strategi

Den første tiden etter at killingene er født, ligger de stort sett og gjemmer seg og Råa er kun innom i korte stunder for å la killingen die.​ Dette er rådyras strategi for å unngå at rødrev og andre rovdyr skal kunne lokalisere killingen og spise den. Råa er sjelden langt borte fra killingen, og følger gjerne med på hva som skjer uten å vise seg. 

For rådyr er ei saftig tett eng et bra sted å legge killingene. Godt skjul og rikelig med næringsrik mat. Killingene er vanskelig å lokalisere for rovdyr som utgjør den store trusselen fra naturen. Killingene avsetter lite lukt når de ligger stille, og lukten fra mora er også begrenset når hun oppholder seg lite ved sine killinger. Ofte ligger killinger som er søsken enkeltvis med lang avstand. Dette øker muligheten for at noen kan overleve selv om reven skulle finne en av killingene.

Først etter et par uker er de store og sterke nok til å kunne følge mora på de daglige beitevandringene. Da er de også raske nok til å kunne fly fra en sulten rødrev i beste fall.

God beskyttelse mot rovdyr - dårlig mot slåttemaskiner

Denne atferden er en god strategi for å unngå å bli spist av rovdyr i tidlig alder, men den fungerer svært dårlig mot store moderne maskiner som slår graset i høy hastighet og i breie skårer.

Killinger som ligger i enga vil trykke og forsøke å gjemme seg når slåttemaskina kommer. Dersom maskinkjøreren ikke oppdager killingen i tide, ender det med at den blir tatt av knivene og drept.​

​Den stille innsatsen

I mange år har jegermiljøene og bøndene engasjert seg for å redde rådyrkillingene fra slåmaskinene. Forskningsforsøk rundt bruk av droner ​har vært kjørt i samarbeid med Høgskolen i Innlandet. Ulike metoder har vært utprøvd, som å gå manngard gjennom åkeren, bruke av hunder og ikke minst bruk av droner med varmesøkende kamera. 

NJFF har laget et hefte som veileder jegere og bønder til målrettede tiltak for å redde killingene fra slåtten.  
Du kan lese heftet her.

Mange av NJFFs lokalforeninger har et organisert engasjement her. Dugnadsinnsatsen skjer lokalt, i det stille, av ildsjeler som ønsker å gjøre en forskjell i praksis der ute. Det setter vi pris på. Takk til hver og en for innsatsen!