MENY hamburgermeny Close-menu button

Tips til orrfuglleik

Hver vår samles skogens skyeste fugler til leik og paring. Det skjer på faste spillplasser i skogen, ofte på en myr. Få med deg vårens sterkeste visuelle opplevelse!

Publisert 12. april 2022 kl. 08.48

Å dra på orreleik er i utgangspunktet en smal sak. Alt du trenger er sovepose, liggeunderlag og et lett kamuflert telt eller gapahuk. I tillegg må du kjenne til en spillplass. 

Gode tips

Fugleleiken er en sårbar tid for fuglene. Målet må være at fuglene ikke merker at du er der. Her er noen gode råd:

1. Finn det rette området
Det er viktig at du vet hvor i skogen leiken ligger. Spør grunneieren, en lokalkjent friluftsmann eller ta kontakt med en av våre mange jeger- og fiskerforeninger der det er fullt av entusiaster som kan guide deg rett til den gode opplevelsen. Du finner kontaktinfo om den lokale jeger- og fiskerforeningen her. ​

2. Vær der på rett tid
Beste tida for orrfuglleik er i overgangen mellom april og mai. Orrhanene kan gjerne spille gjennom hele året, men det er vanligvis på det mest intense den siste uka i april. Fortvil allikevel ikke om det ikke passer å dra på leik akkurat denne uka. Det er spill på myra i flere uker etter det, selv om du kanskje ikke får med deg en paring, så er orrhanene i farta allikevel.

3. Plassere deg riktig
Nøyaktig lokalisering av selve spillplassen sjekker du ut kvelden før. Spor etter fuglenes leik finner du i snøen eller i nedtråkket myrgress. Du kan finne småfjær etter orrhanekamp, og spillmøkk på myra. Legg deg på østsiden av spillplassen, da får du sola i ryggen og blendes ikke om morgenen. Et søkk i terrenget er bra, da er du litt i skjul, men sørg allikevel for god oversikt over selve leikplassen.

4. Legg deg tidlig
Sørg for å være på plass tidlig på kvelden. Rigg deg til for overnatting, og ikke tenn bål. Det beste er om du legger deg i det det mørkner, da forstyrrer du ikke de fuglene som kommer inn for å slå seg ned på nattekvist rundt leiken. Du kommer til å våkne tidlig, de første hanene pleier å starte spillet rundt klokken fire om morgenen, så å legge seg tidlig er uansett ikke dumt.

5. Ligg i skjul
Ikke bryt av kvist i skogen for å lage gapahuk. På leiker som er mye besøkt kan dette faktisk ødelegge litt av leikplassen, og de mulighetene fuglene har til skjul rundt om. Lag heller en gapahuk av en enkel duk/tarp, og gjerne med et kamuflasjenett foran mot spillplassen. Kamuflasjenett får du kjøpt i jaktutstyrsbutikken. Eventuelt bruk et telt. 

6. Hysj!
Orrfuglene hører godt, og en uventet lyd kan få dem til å forlate leiken på et blunk. Du bør ligge stille, og ikke prate. Sørg for at kameraet er klart kvelden før, og legg vekk alle knitrende godteposer og annet som kan lage unaturlige lyder i skogen.

7. Ikke drikk for mye
Når morgenen kommer, og orrhanene spiller rundt deg på alle kanter, er det veldig dumt å måtte gå på do. Ikke hell i deg for mye drikke kvelden før, og gå «skikkelig på do» før du køyer.

8. Vent med å bryte leir
Ikke bryt leiren før fuglene har avsluttet leikspillet. Målet må være at fuglene aldri oppdaget at du var der. Vi tar det for gitt at du tar med deg hjem alt som viser at du har vært på leiken. 

God tur!​