MENY hamburgermeny Close-menu button
Harr

Harr

Harren kalles av mange for "solfisken", og det er ganske betegnende på denne fisken som ofte biter på redskapen når sola står høyest på himmelen.

Harrfiske i Rena

Ofte ser en at harren begynner å vake idet sola kikker frem bak skyene. Harren tar gjerne både agn på små kroker, spinnere og flue.

Harren er nokså nær en perfekt sportsfisk. Den lever ofte i kalde vassdrag der hver matbit er viktig, og den har derfor, oftere enn mange andre arter, en enorm apetitt på det som kommer drivende forbi. Ikke sjelden finner en småpinner og annet uspiselig driv i magesekken. Harren stiger mer enn gjerne opp til overflaten for å fange en drivende flue. For nybegynnere innen fluefiske er den derfor ypperlig. 20 - 30 fisk på en dag er ikke uvanlig…

Vær oppmerksom på at harren ofte står i små klynger som vaker innenfor et svært begrenset område. Du kan stå 5 meter fra en slik "hot-spot" uten å merke et bett. Let opp disse stedene og FISK.
Harrens navn betyr timian, og det har den fått fordi den har en svak lukt av dette krydderet. Smaken er for øvrig fortreffelig, men den bør gjøres opp straks og tilberedes uten for lang lagringstid.

I hovedsak på Østlandet øst for Mjøsa. Det meste av Finnmark, Rauma i Møre og Romsdal. Noen vassdrag i Trøndelag, Nordland og Troms.

Både i rennende og stille vann. I elv trives den best på de rolige partiene.

Opp mot ca. 3 kilo, men fisk over 1,5 kilo er sjeldne

 5-6 år og rundt 30 cm lang

Våren. Mai - juni. Hannene danner harem med flere hunner. Under gyting graver hunnen halen litt ned i grusen slik at eggen blir liggende beskyttet.

Eggene klekkes om lag tre uker etter gyting

I rennende vann på grusbunn

Kan forveksles med sik, men harrens kraftige ryggfinne skiller den klart fra denne.