Prøv deg på sildefiske i vinter

Sild er en fantastisk fisk på mange måter og kan under vinterhalvåret by på både spennende og givende fiske, enten du er ute etter mat eller agn til annen type havfiske. Nå er tiden for å komme seg ut på sildejakt, og vi gir deg tipsene for å lykkes.

Publisert: 09. februar 2023 kl. 10.02

Lokaliser silden

Første punkt er å lokalisere silden. Sild oppholder seg i varierte vannlag på vinteren, men som en hovedregel leter de etter varmere vannlag. De beveger seg stort sett nær kysten og kan bli funnet rundt elvemunninger og i fjorder. De holder seg gjerne nær kystområder med god tilgang på mat og beskyttelse mot strøm og bølger. Når du først har funnet silden, er fisket stort sett veldig enkelt.

 

Følg disse trinnene for å fiske sild fra båt:

  1. Velg riktig utstyr: Du trenger en fiskestang med medium til stiv aksjon, en snelle med nok snøre til å fiske ned til 50-60 meter og et sett med kroker/sildehekle/sabiki. Bruk gjerne et lodd på 40 – 100gr tilpasset strømforholdene.
  2. Senk snøret ned til fisken. Har du ekkolodd, kan du enkelt se hvilket dyp fisken står på.
  3. Følg med på stangen: Hold snøret stramt, og vær oppmerksom på eventuelle bevegelser eller konkrete napp. Hvis du kjenner en fisk, stram opp snøret og sveiv forsiktig inn. Silden er løs i munnen, og krokfestet kan enkelt løsne om man sveiver for raskt opp.

 

Sild egner seg ypperlig som mat eller agn til annet havfiske, så ta vare på fangsten du får. Men vær oppmerksom på at enkelte steder er silden fredet i gytetiden. Undersøk dette før du begir deg ut på fiske.

Lykke til med fisket!