10 tips til andejakta

21. august starter jakta på Stokkand, Brunnakke og Krikkand. 10. september kan du også jakte Kvinand, Laksand, Siland og Toppand. Jakta varer til 23. desember. Her får du våre beste tips for å lykkes.

Publisert: 25. august 2022 kl. 07.00

Sist oppdatert: 26. august 2022 kl. 08.13

Gressandjakt på små dammer eller vann kan være både morsomt og utfordrende. Jakta er relativt enkel å få til, og kan gi et godt utbytte. Andejakt er en jakt som passer for jegere i alle alder og med ulikt erfaringsnivå. Det er også en veldig fin jakt å ta med nye jegere på. Det blir ofte flere sitasjoner på en kveld. Jakta kan by både på lette skudd på ender som ligger på vannet, og utfordrende skudd på ender i flukt. Jakten foregår i tillegg på en art som tåler en høyere beskatning.

Tips til andejakta

  1. På kvelden trekker endene mot plasser hvor de kan ligge for natten, ofte stille deler av elver, vann og dammer. Det er ofte faste plasser de trekker til.
  2. Ved å åte en dam med skrapkorn eller potet, vil du kunne få endene til å komme til denne dammen flere ganger. Du vil da ha mulighet til å jakte på den samme plassen gjennom hele høsten. Pass på at du lar det gå ca 10 dager mellom jaktene, da dette gir best jakt gjennom hele sesongen.  
  3. Bruk hansker og maske til å kamuflere hender og ansikt. Ender ser godt og legger fort merke til et ansikt eller hender som beveger seg. Det er også fint å bruke kamo-nett eller vegetasjon, både foran og over der du sitter. Dette bør helst settes opp noen dager før jakta slik at endene vender seg til at det er der.  
  4. I det du ser eller hører endene, er det lurt å ikke følge dem med blikket. Da har det lett for å bli litt bevegelse som avslører deg. Ha heller fokus på der du tror de vil komme på skuddhold.
  5. Endene kommer som regel inn i mindre flokker. Det kan være lurt å vente med å skyte til deler av flokken har landet eller skal til å lande. Dette gir de beste skuddsituasjonene.
  6. Vær klar litt før solnedgang. Da starter som regel trekket og varer frem til det ikke er skytelys. Den siste halvtimen er som regel den beste.
  7. Bruk av lokkefugler og fløyte kan øke sjansen for å få inn ender. De føler trygghet når artsfrender allerede er på vannet.
  8. Ha noe å sitte på. Det gjør det mer komfortabelt og du kan holde deg roligere.
  9. Området rundt dammen bør være relativt åpent.  Dette gjør at det er lysere lenger og at du derfor kan jakte litt lenger.
  10. Det kan være lurt å ha med en apporterende hund som kan hente ender som blir liggende i vannet. Ha også med hodelykt. Det blir fort mørkt når jakten er ferdig. Med ekstra lys kan du både få med alt av utstyr og søppel hjem, og du får sjekket at det ikke ligger igjen ender.

Husk at det ikke er tillatt å bruke blyammunisjon ved jakt på ender!

Jakt- og Fiskepodden prater om andejakt

Velkommen til en prat om en svært variert jakt. Her snakker vi om selve folkejakta i USA, mens nordmenn ikke har latt seg friste i store hopetall. Ennå. Men spennende, krevende og svært varierte jaktmuligheter sammen med vilt som gir de lekreste retter kan kanskje få flere på andejakt-tanker?

Bli inspirert med rypedoktor Jo Inge Breisjøberget (Statskog), kunstnersjel Espen Farstad (NJFF) og podsjef Trond Gunnar Skillingstad (Statskog).

Mer om jakt på ender