Tips til gåsejakta

10. august starter gåsejakten over mesteparten av landet. Dette er en svært spennende og krevende jakt. Her får du våre beste tips.

Publisert: 10. august 2022 kl. 07.00

Åtte tips til gåsejakta​

 1. ​Skuddretning:
  Gåsejakta foregår ofte nær bebodde strøk. Vær derfor nøye med å vurdere hvilke skuddretninger som gir trygge skudd. Sørg for at haggel ikke ender på hustak, hager og verandaer. Selv om dette i utgangspunktet er helt ufarlig kan det oppleves svært ubehagelig. Husk en sikkerhetsavstand på 300 til 400 meter.
   
 2. Riktig skuddhold:
  Gåsa er en forholdsvis stor fugl. Det kan være vanskelig å bedømme avstanden. Særlig hvis gåsa kommer flygende over åpne jorder. Tren på avstandsbedømming. Riktig skuddavstand gir betydelig mindre skadeskyting. Hold deg innafor 25 meter.
   
 3. Godt kamuflert:
  Gjessene ser utrolig godt. Det er viktig å gli inn i omgivelsene enten ved gode kamuflasjeklær eller godt skjul. Det finnes mange kamuflasjeprodukter på markedet, men det går også an å bruke litt fantasi og lage sine egne. Lag f.eks. din egen falske rundballe, og sitt inni denne med lokkegjess rundt.
   
 4. Kartlegg gjessenes bevegelser:
  Gjessene beiter på ulike områder. Har de først slått seg ned på et område kommer de ofte tilbake. Har du først jaktet på ett område vil gjessene ofte se seg om etter tryggere grunn. Da må du igjen ut å speide etter neste populære beiteområde.
   
 5. Tidlig morgen og kveld:
  Gjessene tar seg ofte en hvilepause midt på dagen. Da kan det passe godt å sette ut lokkefugl for kvelds jakta. Skal en benytte lokkefugl på morgenøkta bør disse settes ut før det lysner.
   
 6. Lokkegjess:
  Lokkefugler, sammen med riktig bruk av lokkefløyter, kan til tider være svært effektivt. Dette kan bidra til å lokke gjessene inn på gode skuddhold.
   
 7. Skutt fugl:
  Vær rask med å hente inn skutt fugl. Skulle fuglen kun være skadeskutt kan den raskt stikke av gårde, og nesten være umulig å finne. Husk at vi ønsker en rask og human avliving. Død fugl som ligger på ryggen, skremmer dessuten andre fugler slik at de ikke kommer inn på skuddhold.
   
 8. Gråvær:
  Hvis det er gråvær er gåsa vanligvis mer aktiv hele dagen. Det hender ofte at gjessene flyr lavere når det er regn og overskyet. Når gjessene flyr i motvind, kommer de saktere inn for landing. Mange opplever det enklere å treffe dem da.​

Prøv lokkelyder i NJ​FF-ap​​​pen

​NJFF-appen (for Iphone og Android) har​​ fått veldig god respons. De populære lokkelydene er gratis, og lydene kjøres i "loop-funksjon".​ Prøv deg på lokkejakt på gås.​