Slik lykkes du med beverjakt

Våren er den beste tiden for beverjakt på grunn av lysforholdene. Jakta foregår om morgenen og kvelden og utføres i hovedsak ved å postere slik at man har oversikt over beverens beiteplasser eller ferdselsveier. Det kan også drives smygjakt.

Publisert: 07. juni 2021 kl. 11.59

Sist oppdatert: 31. mai 2021 kl. 13.55

Slik lykkes du​ med beverjakt

  1. Vinden må styre hvor du poster og fra hvilken kant du smyger. Beveren lukter og hører godt.

  2. Gå ikke i  nærhet av hytta samme dag som du skal jakte. Beveren lukter deg og kjenner vibrasjonene. 

  3. Hold deg unna vannkanten hvor beveren har beiteplasser – lukten av deg kan skremme den når den kommer ut.

  4. ​Prøv å finne en post som er høyt plassert, slik at du skyter nedover, særlig er dette viktig hvis du skal skyte på bever i vann. Det er også gunstig med tanke på luktavsondring å sitte høyt.

  5. Skal du skyte på bever i vann, så sørg for å skyte ovenfra og ned mot beverens nakke og rygg. Den bør ligge stille. Ved å plystre kan du få den til å stoppe. Skutte bevere holder seg som regel flytende noen minutter i stille vann. I rennende vann kan beveren bli tatt av strømmen og synke nesten med en gang.

  6. En påskutt bever på land kan komme seg på vann hvis skuddet ikke treffer der det skal. Den dykker og prøver som regel å ta seg tilbake til hytta. Sannsynligvis ser du den aldri igjen. Skyter du på bever i vann som dykker er sjansen for at den er skadeskutt stor. Selv om du ikke har truffet beveren, men i vannet rett ved siden av, vil den kunne få store skader av trykkbølgen. En påskutt bever kan derfor regnes som død, hvis ikke noe taler for det motsatte. 

  7. Ved jakt med rifle bruk gjerne lette kuler med høy hastighet. Dette gjør at beveren ved et bra skudd blir på stedet fordi en rask kule har stor sjokkeffekt. Med kaliber i 222-klassen og lette, raske kuler vil man som regel ikke få gjennomskudd, skinnet får bare et inngangshull. En lyssterk kikkert er også å anbefale.

  8. Bruk mye tid i lokaliteten for å kartlegge beite- plasser og bra posteringsplasser. Har man flere plasser å jakte, forandres ofte beiteplasser og vaner litt i den enkelte koloni siden sist man var der.

  9. Når du nærmere deg beverlokaliteten så gå svært forsiktig og bruk kikkert. Se etter ringer i vannet. Ofte kan beveren ha kommet ut av hytta før du er på plass. Den er veldig vanskelig å se når den sitter i vannkanten – men er vannet noenlunde stille vil bevegelsene i vannet avsløre den.

  10. En god håndkikkert er svært nyttig. ​