10 tips til duejakta

21. august er det oppstart for jakta på ringdue. Dette kan være lett tilgjengelig jakt i nærområdet ditt. Vi har noen gode tips til deg som vil prøve.

Publisert: 21. august 2022 kl. 07.00

Sist oppdatert: 23. august 2022 kl. 11.19

Ti tips til duejakta

 1. Forbered deg noen dager før ringduejakta starter 21.august: Finn et område med god duetrafikk og innhent tillatelse fra grunneier. Jorder med erter, raps eller hvete pleier å være bankers.
   
 2. Bruk tid på spaning og finn duenes trekkmønster. Plasser kamuflasjen så strategisk som mulig, helst i jordekanten eller inn mot annen vegetasjon.
   
 3. Duene er mest på farta fra 6 til 9 om morgenen, og 14 til 18 på ettermiddagen. Er forholdene gode, kan duene trekke hele dagen. De fleste værtyper er greit jaktvær, unntatt styrtregn. Vind gjør ofte duene mer aktive.
   
 4. Bruk kamuflasjenett og kamuflasjeklær. Det gjør at du kan bevege deg mer enn om du sitter under et tre eller i et kratt.
   
 5. Bruk lokkeduer. Tidlig i jakta holder det med ca. 20 fugler, men øk gjerne antallet utover i sesongen. Plasser dem mot vinden med nebbet ned og stjerten opp, slik at det ser ut som de beiter. Om lag 20 - 30 meter fra kamuflasjen er passe avstand.
   
 6. Duene lander mot vinden. Det betyr at du har beste skuddmulighet hvis du har vinden i ryggen.
   
 7. Bruk skyggelue. Ikke se rett opp eller blott ansiktet før dua er på skuddhold. Kamuflasjefarga ansiktsmaske gir deg litt mer slack.
   
 8. Sitt i ro. Duene er vare for bevegelser. Vent med å skyte til de henger rett over lokkeduene og brer ut vingene for å lande; da har du den beste blinken. Av og til vil overflygere by på mer utfordrende skuddsituasjoner.
   
 9. Felte duer kan med fordel legges med utspilte vinger blant lokkeduene. Ovenfra vil det se ut som de er i ferd med å lande.
   
 10. Har du skutt mange duer på et jorde en dag, bør du la det hvile noen dager før du vender tilbake.

Jakt- og fiskepodden snakker om duejakt

Du sitter og nyter godværet bak et kamuflasjenett i kanten av en åker. Hvis du har gjort alt riktig kommer du til å lokke og lure ringdua til å tro at landingsplassen er trygg. Så er det bare å vente. Og plutselig eksploderer det og ringduejakta er i gang for alvor.

Du burde absolutt prøve!

Produsert av Perplex.no