Elgjakt

10 tips til elgjakta

Er du klar for elgjakta? Her får du tips av vår erfarne elgjeger og regionsekretær i Hedmark, Ole Mattis Lien.

Publisert: 22. september 2022 kl. 06.31

Sist oppdatert: 22. september 2022 kl. 07.18

  1. ​​​​Elgjakt er ofte lagsjakt med flere jegere i terrenget. Tenk sikkerhet i alt du gjør. Tenk sikkerhet ved plassering av poster, og tenk sikkerhet når dere går flere sammen til post. Bruk gjerne sikkerhetsfarger. Dette gjelder både for hundefører og postmannskaper.

  2. Tren mye med rifla og bli godt kjent med den. Tren i varierte stillinger og på varierte avstander. Skyte​trening er ferskvare!

  3. Gjør deg godt kjent i terrenget.

  4. Gjør godt forarbeid med tilretteleggelse og rydding av poster. Avstandsmåler er et godt hjelpemiddel for å se an skyteavstand på faste poster.

  5. Ta hensyn til vindretning. Elgen har meget god luktesans og er ekstremt var for menneskelukt. Gå mot vinden når du går med hund, eller smygjakter. Vindretningen bestemmer hvor du jakter. Sjekk vindretningen ofte.

  6. Sitt rolig og stille på post. Elgen hører utrolig godt. Begrens radiobruk til det aller mest nødvendige. Legg igjen mobiltelefonen i koia eller i sekken.

  7. Beveg deg stille og lydløst i terrenget. Gå sakte og knekk minst mulig kvister. Ha klær som gir minst mulig lyd.

  8. Elg jaktes for det meste med hund. Uansett om du jakter med løshund eller bandhund, sørg for at hunden er godt trent og i god form.

  9. Sørg for å ha godt utstyr og gode klær. Elgjakt utover høsten kan være kaldt!

  10. Vær bevisst på skuddsituasjoner. Hold igjen skuddet på dårlige skuddsjanser. Du har ofte tid til å få en god skuddsituasjon. Tilstreb skudd med bredsida til. Skyt ikke på dyr i fart. Plystre til elgen eller gjør en lokkelyd stå stopper den ofte. Dårlige skudd gir mange ganger ettersøk og bortkastet jakttid.

Ettersøksavtalen må være i orden

Husk godkjent ettersøkshund!​ Les mer om det her. ​​

Skitt jakt!

Jakt- og fiskepodden snakker om elgjakt

Elgen faller etter et godt skudd, og du står der med et perfekt utgangspunkt. Om elgkjøttet til slutt blir perfekt avhenger av deg og jaktlaget. Vi har gått rimelig nidkjært inn i prosessen fra elgfall til matfat, og lukter friskt på noe som ligner en gullstandard.

I studio sitter som vanlig Espen Farstad (informasjonssjef NJFF), Jo Inge Breisjøberget (fagsjef Statskog) og Trond Gunnar Skillingstad (kommunikasjonssjef Statskog).