MENY hamburgermeny Close-menu button

10 tips til hjortejakta

Styremedlem i NJFF, Alf Erik Røyrvik, deler gode tips til hjortejakta. Han har lang jakterfaring, så disse tipsene er det verdt å ta en titt på.

  1. Gjør deg kjent i terrenget. Se etter spor og legg merke til hvor hjorten har sine trekkveier, beite- og liggeplasser.

  2. Sørg for å være i god fysisk form når jakta kommer. Hjorten trives i bratt og krevende terreng og god fysisk form er viktig for å kunne utnytte terrenget og jakte effektivt. 

  3. Tren mye og variert med rifla. Finn dine grenser og ditt nivå som skytter og vær ærlig med deg selv!

  4. Ta hensyn til vinden, hjorten er ekstremt var på lukt. Sjekk vindretning og planlegg jakta ut i fra den. Sjekk vind hyppig under selve jakta og vær forberedt på å forandre planen. 

  5. Bruk høyder i terrenget for å få oversikt og gode poster, men unngå for all del siluett!

  6. Sitt i ro på post. Sitter man mange timer på post må man selvsagt bevege seg litt, men da bør det være små og "seige" bevegelser. Bruk for all del ikke kikkertsiktet som erstatning for håndkikkert. 

  7. Beveg deg rolig og mest mulig lydløst i terrenget. Gå sakte og se hvor du setter beina. Stopp opp og studer terrenget foran deg. 

  8. Begrens jaktradiobruk til det absolutt mest nødvendige. Du bør og begrense bruken av andre elektroniske hjelpemiddel. Du bør ha fokus på terrenget rundt deg og ikke på mobilskjermen.

  9. Jakt på dyrka mark er effektiv jakt som ofte gir gode skuddsituasjoner. Men vær obs på å ikke strekke strikken for langt når det gjelder avstand og lysforhold. Mål opp avstander på forhånd i dagslys. Er det så mørkt at du ikke ser hjorten med øynene uten å bruke kikkert, er det trolig for mørkt til å skyte (uansett hvor dyrt kikkertsikte du har).

  10. Hold igjen skuddet på tvilsomme skuddsjanser, og særlig på hjort i fart. Ettersøk etter hjort er krevende og tar tid. Holder du igjen det skuddet kan du bruke resten av dagen på jakt i steden for ettersøk, og du vil trolig få en bedre skuddsjanse.

Husk at du må ha tilgang til ettersøkshund.

Hør om hjortejakt i Jakt- og fiskepodden

Tips til hjortejegeren

Hjortejakt