MENY hamburgermeny Close-menu button
Hagle

Lovverk om våpenhold

Som jeger, skytter og våpeneier er det en del lover og regler å forholde seg til. Her er en liten oversikt.

Som våpeneier må du først og fremst forholde deg til våpenloven og våpenforskriften. Lovverk om våpenhold finner du på politiets nettsider, eller på Lovdata. 

Gjør deg kjent med reglene​​

Som jeger må du i tillegg forholde deg til viltloven, med tilhørende forskrifter og rundskriv. Tilgang til alle relevante dokumenter finner du på Miljødirektoratet sine sider om jakt og fangst​.

For deg som ønsker å gå rett på sak, og som synes lovverk er tungt fordøyelig, anbefales rundskrivet Utøvelse av jakt og fangst​. ​ 

Europeisk våpenpass​​

Skal du erverve våpen, anskaffe europeisk våpenpass, eller innføre/importere våpen, finner du informasjonen du trenger på politiets sider.

For deg som skal til utlandet, er det viktig at du forhører deg med tollvesenet angående reglene i landet du skal reise til (kontakt både norsk tollvesen og tollvesenet i landet du skal reise til dersom du er usikker.)  

For eksempel kan du reise ut av Norge med et Europeisk våpenpass. Likevel krever det svenske tollvesenet at utenlandske jegere fyller ut en våpendeklarasjon (kan gjøres på internett eller tollstasjon) før innreise i Sverige. 

Ny våpenlov og -forskrift fra 1. juni

Ny våpenlov og -forskrift fra 1. juni

Med ny våpenlov på plass, blir det ett og annet nytt å forholde seg til også for jegerne. Endringer i reglene for utlån av våpen, endring i jaktvåpengarderoben og forbudet mot enkelte halvautomatiske jaktrifler er mest relevant for jegerne.

Les mer