Visste du at Norges nasjonalrett, fårikål, stammer fra gås i kål? Oppskriften «Nedlagt gaas i hvidkaal» kommer fra kokeboken «Fulstændig norsk kokebok» fra 1835, skrevet av Karen Dorothea Bang.

Gås i kål

Visste du at Norges nasjonalrett, fårikål, stammer fra gås i kål? Oppskriften «Nedlagt gaas i hvidkaal» kommer fra kokeboken «Fulstændig norsk kokebok» fra 1835, skrevet av Karen Dorothea Bang.

EnkelOver 60 min

Ingredienser

Antall porsjoner

4

Gås i kål:

1.5 kg

lår/bryst av kål

1.5 kg

kål

2 ss

hel pepper

2 ts

salt

3 dl

vann

8 stk

poteter

Slik gjør du:

Gås i kål:

Legg kjøtt, kål, hvetemel og hel pepper lagvis i en stor gryte. ​

 

Tips:

Noen liker også å jevne fårikålen. Strø 2-3 ss hvetemel mellom lagene.

Kok opp vann og hell det over i gryta. Ha på salt og la det koke opp.  

La gås i kål trekke til kjøttet er mørt. Det tar litt lenger tid enn vanlig fårikål, så man bør beregne 3-4 timer. Eventuelt kan du lage den dagen før. Som fårikål, så smaker også gås i kål bedre dagen derpå. 

 

Server gås i kål med kokte poteter. ​

Gås i kål fra Danmark 

Det er Dorothea Bangs oppskrift som inneholder den eldste versjonen av det vi i dag kaller fårikål i Norge. I hennes oppskrift antydes det at fårekjøtt kan brukes i stedet for gås, og man mener at årsaken til at vi i Norge gikk fra gås til får var på grunn av tilgangen på råvarene. ​