MENY hamburgermeny Close-menu button

Rask rype i rømmesaus

Rask rype i rømmesaus er signert TV-kokk og kokebokforfatter, Charlotte Mohn Gaustad. Denne retten er nydelig på smak, og både rask og enkel å lage. Charlotte gir deg dessuten gode tips til å flå rype.

Charlotte laget den herlige retten hjemme på Markestad gård på Hamar i forbindelse med NJFFs aktivitetsopplegg, Helt vilt. 

Både rype, due og trost mm. kan tilberedes på denne måten. Skal du tilberede litt større fugl, så trenger brystene litt lengre varmebehandling. Et smart tips er å ettersteke de større brystene i ovnen etter at de er brunet i pannen. Sett gjerne i et steketermometer og ta dem ut når kjernetemperaturen er på ca 57 grader.  

Oppskrift 
Rask rype i rømmesaus 

Ingredienser 
4 personer: 

4 ryper 
3 ss olje  
Saus: 
4 ss meierismør 
4 dl eplemost 
8 ss seterrømme 
6 stk knuste einebær 
6 skiver brunost 
4 ss tyttebær naturell 
Tilbehør: 
500 gr rosenkål 
100 gr bacon 
1 ss Smør 

Slik gjør du: 

  1. Dypp fuglen i litt kaldt vann slik at fjærene ikke fyker utover hele kjøkkenet, og legg fuglen med brystene opp. Lag et snitt i skinnet. Bruk hendene dine til å dra skinnet til side. Skjær ut brystene på fuglen, eventuelt lårene. Dra skinnet av på resten og kok kraft på skroget. 
  2. Varm opp en stekepanne på middels høy varme og ha i litt olje. Legg brystene ned i stekepannen med skinnside ned, og la de få fin farge på den ene siden. Snu brystene og trekk stekepannen så vidt til siden.  
  3. Legg i litt smør som du øser over kjøttet. Gi brystene fin farge på den andre siden, ikke stek dem for lenge, da blir de tørre. Ta brystene ut og la dem hvile på en tallerken.

Her finner du flere oppskrifter av Charlotte Mohn Gaustad:

Her finner du flere oppskrifter av Charlotte Mohn Gaustad: