Sayadeya

Sayadeya er en tradisjonell rett som spises i byene ved kysten i Egypt, spesielt i Aleksandria. Hanan Abdelrahman gir oss sin versjon med røyefilet servert med salat, sayadeya-ris og dakwa.

Publisert: 21. juni 2021 kl. 18.58

Sist oppdatert: 21. juni 2021 kl. 11.51

Hanan Abelrahman er fra Egypt og kom til Norge for 18 år siden. I dag bor hun i Oslo.

For Hanan er matglede viktig. Det tar hun med seg fra hjemlandet og fra måltidene som betydde så mye for henne som barn. Å spise mammas mat var som følelsen av å vinne i lotto. Denne matgleden – dette samlingspunktet – det har hun tatt med seg videre. Maten skal være full av krydder, den skal være rik på smak og den skal deles.

Hanan har fått mye ut av turgleden hun fant for tre år siden, og deler både turer og matopplevelser med venninnen, Hege Jensen. ​

Sayadeya-4.jpeg

Oppskrift
Sayadeya med røye

Ingredienser
2-3 personer: 

Marinade:
2 ss virgin olivenolje
1 ts spisskummen
1 ts koriander
0.5 ts chiliflak
0.5 ts salt
0.5 ts pepper
Saften av en grønn lime
0.5 stk grønn paprika
1 stk hvitløksfedd
1 liten rød chilipepper   
400 gram røye som er renset og filetert 
Sayadeya-saus:
3 stk modne tomater 
1 stk stor rød paprika
1 stk gul løk
2-3 ss rapsolje
Salt/pepper
200 kokt scampi uten skall
Røyefilet:
Olje til fritering
2-3 dl hvetemel
Salat:
Sitronskiver, paprikaskiver av ulike farger, salat, ruccola og gulrot.

Slik gjør du:

Mariande:

  1. Ha olivenolje, spisskummen, koriander, chiliflak, salt, pepper, limesaft, raspet grønn paprika, most hvitløksfedd og rød chilipepper i en bolle.
  2. Bland det godt sammen og legg røyefileten i marinaden. Mariner røyefileten over natten.

Sayadeya-saus:

  1. Skrell tre tomater og skjær dem i små terninger. Del den røde paprikaen i terninger og løken i tynne skiver. 
  2. arm opp en stekepanne på middels høy varme med 2-3 spiseskjeer rapsolje, og fres paprikaen og løken. Krydre med salt og pepper. Legg til 100 - 200 gram scampi hvis det er ønskelig. 

 Stekt røytefilet:

  1. Varm opp en passende stor stekepanne eller gryte med olje til fritering. 

  2. Vend røyefileten i hvetemel, og friter den i varm olje til fileten får en gyllen og fin brunfarge 

  3. Pynt med salat, sitronskiver, paprikaskiver av ulike farger, salat, ruccola og gulrot.

  4. Ha på sayadeya-sausen på toppen. (Spar litt av sausen til risen).

Til denne retten kan du servere Sayadeya-ris og en salat som heter dakwa som tilbehør. ​

Sayadeya-2.jpg

Sayadeya-ris

Ingredienser
2-3 personer: 

2-3 ss olje
2-3 dl risottoris
6 dl vann
1 fedd finhakket hvitløk
1 ts spisskummen
1 ts koriander
1 terning kyllingbuljong
0.5 ts pepper
0.5 ts chiliflak
2 store ss stekt løk
2 stk modne tomater som du skreller og skjærer i små terninger 
Tilbehør:
Limeskiver, fersk koriander og andre grønnsaker du foretrekker. ​

Slik gjør du:

  1. Varm opp en stekepanne på middels høy varme med 2-3 ss olje. Ha i risen og fres den et par minutter.
  2. Tilsett vann, hvitløk, spisskummen, koriander, kyllingbuljong, pepper, chiliflak, sprøstekt løk og tomatbiter, og la den koke med lokk på svak varme.
  3. Når risen er myk (kan gjerne være al-dente), kan du legge litt av Sayadeya-sausen du lagde for fisken på toppen og pynte med limeskiver, fersk koriander og andre grønnsaker du foretrekker.
Sayadeya-4.jpg

Dakwa 

Ingredienser
2-3 personer: 

2 ss peanøttsmør
2-3 ss vann
Saften av 1 lime
0.5 stk skrelt tomat i små terninger
0.5 stk gul løk i små terninger
Salt/pepper
1 ss virgin olivenolje
Rød hot Chili flak eller rød/grønn chili pepper ​

Slik gjør du: 

  1. Bland peanøttsmør med litt vann og saften til 1 lime.
  2. Tilsett tomat- og løkterningene salt, pepper og olivenolje, og bland alt godt sammen.

Noen liker å ha litt chiliflak og hvitløk i denne blandingen. 

 

Webinaret og flere oppskrifter: