MENY hamburgermeny Close-menu button
Varmrøkt ørret.

Varmrøkt ørret

Varmrøkt ørret kan fint lages på primusen. Med denne enkle og raske metoden har du et herlig måltid på tur.

Publisert 07. juli 2021 kl. 09.48

Varmrøkt ørret er enkelt å tilberede på primusen, men det krever at du følger litt med underveis. ta derfor med en kjøpt eller hjemmelaget potetsalat som er klar for servering. Du kan også varmrøyke på bålet, og da bør du sette gryta på indirekte varme.

Varmrøkt ørret på tur

Mange tenker at å varmrøyke fisk krever både utstyr og tid, men det kan også gjøre veldig raskt og enkelt. Med denne metoden får du en ørret så saftig og god på smak, at det garantert ikke blir siste gang du røyker din egen fisk. Du kan gjerne salte og pepre ørreten kvelden før, eller krydre den godt om du er så heldig at du får fisk på kroken på selve turen. Du kan bruke all slags fisk, og spesielt abbor egner seg godt da den har mye bein. Får du stor fisk på kroken, så anbefales det å dele den i mindre biter før du har den i gryta. 

Til denne retten er det viktig å gjøre forberedelsene hjemme, da er den unnagjort en fei når du er ute på tur. ​

Utstyr som anbefales: 

  • 1 stor plastboks 
  • Primus med kjele/ved
  • Gass 
  • Lighter
  • Stekespade 
  • Blader fra bjørk, or eller osp 
  • Pinner

Oppskrift
Varmrøkt ørret

Ingredienser: 
4 porsjoner 

700 gr ørret 
2 ts salt 
2 ts pepper 
3 ss einebær 
Potetsalat: 
500 gr perlepoteter 
0.5 stk purre 
0.5 stk rødløk 
2 dl creme fraiche 
3 ss majones 
1 ts dijonsennep 
1 ss sitronsaft 
1 ts salt 
1 ts pepper 
100 gr reddikspirer ​

Forberedelser hjemme: ​

  1. Rens og skyll ørreten, og tørk den med litt papir. 
  2. Ha godt med salt og litt pepper i buken på fisken og legg den i en plastpose før du drar. Da får saltet tid til å trekke litt inn i fisken. Om du får fisk på tur renser du og fileterer du den og krydrer den godt.
  3. Om du ikke tar sjansen på at du finner pinner og blader til røykingen på tur, så kan det sankes hjemme og legges i en pose. 

Potetsalat:

  1. Skyll potetene og kok dem møre med skallet på. Avkjøl potetene, del dem i fire og ha dem over i en bolle. 
  2. Del rødløk og purre i skiver, og ha det over i bollen med potetene. 
  3. I en annen bolle blander du sammen creme fraiche, majones, dijonsennep, sitronsaft, salt og pepper. Bland det godt sammen og ha det over i bollen med potetene og løken. Bland det godt sammen og vend reddikpirene forsiktig inn til slutt.  
  4. Ha det over i en plastboks.  

 På primusen: 

  1. Legg et par tynne pinner på kryss og tvers i bunnen av kjelen på primusen.  
  2. Legg en seng av einebær og blader fra bjørk, or eller osp på topp av pinnene. 
  3. Legg noen kvister på kryss og tvers over dette slik at det blir en slags rist fisken eller fiskebitene kan ligge på.  
  4. Sett kjelen på primusen og sett på et lokk. Ikke ha alt for sterk varme, men nok til at einebærene begynner å ryke. 
  5. La fisken røyke i 15-20 min, eller til kjøttet slipper beina. Tiden vil variere med størrelsen på fisken, så man må følge litt med. 

​​​​

varmrøkt ørret-2.jpg

 

Tips: Er det for lite einebær/blader kan dette blir «opprøykt» før fisken er ferdig, da er det bare å ta ut fisken og fylle på med litt mer. ​ 

Server varmrøkt ørret med hjemmelaget eller kjøpt potetsalat. ​​

Tips til varmrøyking av fisk og vilt