Å lage pølser er et fag i seg selv, men det kan gjøres på en enkel måte også – og øvelse gjør mester. Med hjemmelagde viltpølser kan du prøve deg frem med ulike krydderblandinger og miks av viltkjøtt.

Viltpølser

Å lage pølser er et fag i seg selv, men det kan gjøres på en enkel måte også – og øvelse gjør mester. Med hjemmelagde viltpølser kan du prøve deg frem med ulike krydderblandinger og miks av viltkjøtt.

UtfordrendeOver 60 min

Ingredienser

Antall porsjoner

1

Viltpølser:

500 g

karbonadedeig av elg

500 g

medisterdeig

250 g

bacon

1 ss

salt

2 dl

melk

1 stk

egg

40 g

potetmel

1 ts

pepper

0.5 ts

rosmarin

0.5 ts

timian

0.5 ts

muskat

0.5 ts

løkpulver

0.5 ts

chilipulver

1 stk

naturtarm

Tips:

Det er ingen fasit når det gjelder smak, men salt- og fettinnhold er viktig for et godt resultat. Farsen til pølser bør ligge på rundt 20% fett for best mulig resultat. Siden viltkjøtt er magert og inneholder rundt 3% fett, så må det blandes inn ekstra fett som spekk, medisterfarse, medisterdeig, bacon og tynnribbe.

 

Når det gjelder krydderblandingen er det bare å prøve seg frem. Her er det litt smak og behag. Stek gjerne en liten farsebit i stekepanna for å teste smaken underveis. 

 

Tarmer får du kjøpt hos flere forhandlere, både i butikk og på nett. I denne oppskriften har vi brukt naturtarm. Annet utstyr som kreves er en kjøkkenmaskin med pølsehorn eller en pølsestapper. 

Slik gjør du:

Pølsefarse:

Ha karbonadedeig, medisterdeig og baconet i en foodprocessor og kjør det på middels hastighet til du har en jevn og fin deig. 

Ha deigen i en kjøkkenmaskin, eller i en bakebolle om du elter for hånd, og tilsett saltet. Med saltet vil deigen bli seig og den vil ta opp væske bedre. Spe i melken – litt og litt. 

Viltpølser-1.jpg

 

Tilsett potetmel, egg og krydderblanding, og kjør deigen på middels hastighet til den blir fin og blank. 

 

Viltpølser-2.jpg

 

Sett farsen kaldt i mist to timer, gjerne over natten, før du starter stappingen. 

Pølsestapping:

 

Legg tarmen i bløt i ca. 2 timer, skyll og vask den godt både utvendig og innvendig.

 

Tarmen bør være ordentlig bløt når du setter den på pølsehornet, det gjør det mye enklere å få hele tarmen på hornet uten at den ryker. Vær forsiktig under denne prosessen.

viltpølser-3.jpg

 

Neste steg er selve stappingen, og her kan det være greit med et ekstra par hender. Pass på at farsen er kald før du starter stappingen.

 

Ha farse i hornet og sørg for at tarmen blir passe fylt. Snurr tarmen ved ønsket lengde på pølsene. Pølsa bør ha litt spenst, men ikke for mye for da vil den sprekke. 

Tips:

Stikk noen hull i pølsene med en synål slik at de ikke sprekker når de trekkes.

Knyt der det er surret med hyssing.

Viltpølser-5-.jpg

 

Kok opp en kjele med vann til ca. 72 grader. Ha i pølsene og la dem trekke i ca. 15 minutter.

Viltpølser-7.jpg

 

Varm opp en stekepanne med smør og stek pølsene til de er gylne.

 

Server gjerne pølsene med rødkål og rotmos. 

Tips:

Har du viltpølser til overs, så kan du helt fint fryse dem ned. 

Flere oppskrifter med elg