Tips til fjellrypejakt med rifle

Har du gått på fjellrypejakt, men ofte opplevd at fuglen letter utenfor haglehold? Hva med å prøve fjellrypejakt med rifle?

Publisert: 21. november 2021 kl. 19.32

Sist oppdatert: 24. november 2021 kl. 14.27

Når vinteren kommer og fjellet blir hvitt, skifter også rypa kamuflasjen og kan til tider bli veldig skjær. Da blir det vanskelig å komme inn på haglehold og rifla kan være god å ha.

Her får du ti tips til fjellrypejakt med rifle. 

  1. Utstyr du må ha er rifle i et kaliber du skyter godt med. Det kan være det meste fra 22.LR til storvilt kalibre. 17.HMR er et populært kaliber til fjellrypejakt. Det er viktig å tenke gjennom hvilken type kuler du bruker, slik at det blir minst mulig ødeleggelser av kjøttet.

  2. Sesongen med rifle starter gjerne når rypa begynner å bli hvit. Dette varierer hvor du jakter, men midten av oktober og utover er fint. Da finner man rypa ofte høyt i terrenget over skoggrensen. Rypa følger snøen og sitter ofte opp mot fjelltoppen og der snøen legger seg tidlig. Etter hvert som det kommer mer snø som i januar og februar så finner man gjerne fjellrypa lavere i terrenget som rett over bjørkeskogen.

  3. Gå sakte og speid mye. Gjerne stopp hver 100 meter og speid nøye, husk å også å speide bak deg der er det ofte områder du ikke har sett før. Det er en fordel å ha en håndkikkert da målet er å oppdage rypa før du er så nærme at den letter.

  4. Start med å jakte lavt i terrenget, gjerne i grensen mellom bjørkekratt og fjell. Finner du ikke fugl der så gå høyere i terrenget. Finner du fugl så hold den høyden utover dagen. Ofte sitter fuglen i samme høydedrag.

  5. Ofte tidlig på morgenen og om kvelden så lager fjellrypa lyd. Vi sier at den raper. Da kan det være lurt å gå etter lyden, og speid mye med kikkerten.

  6. Oppdager du fugl så forsøk å gå mot den nedenfra og opp eller fra siden i samme høyde som fuglen. Prøve også å ikke gå rett mot fuglen, men sikt litt på siden av rypa, som om du har tenkt å gå forbi den. Da føler fuglen seg mest trygg.

  7. I fasen fra du har oppdaget fuglen til du skyter så gjelder det å stoppe minst mulig og bruke minst mulig tid. Ofte har fuglen sett deg og vil strekke halsen og bli mer urolig når du smyger innpå. Er du på skuddhold og fuglen strekker hals så er det like før fuglen flyr.

  8. Når du kommer på skuddhold er det viktig å ha kontroll på avstand og vind. Dette kan påvirke treffpunktet, og blir ekstra viktig når målet er lite. Bruk sekken som støtte for ekstra stabilitet og fokuser på et godt avtrekk.

  9. Støkker du fugl så kan du følge fluktretningen. Fuglen flyr som regel ikke langt.

  10. Skadeskyter du fugl så vær rask med skudd nummer to, eller å komme deg til skuddstedet. Rypa har lett for å gjemme seg og kan være vanskelig å finne igjen. Finner du fjær så marker plassen med gps eller legg igjen en gjenstand som er godt synlig og søk ut fra siste sportegn. Det er også mulig å ha med seg en hund som kan apportere rypene.