MENY hamburgermeny Close-menu button

Jakt

Alle som skal utøve jakt i Norge må kunne dokumentere at de har nødvendig kompetanse ved å ha gjennomgått en opplæring og bestått jegereksamen.

​​For å jakte småvilt i Norge må du være fylt 16 år. Likevel kan du delta på opplæringsjakt fra og med det året du fyller 14 år til du er fylt 16. For å drive jakt på storvilt må du være 18 år, men du kan likevel være med på opplæringsjakt fra og med det år du fyller 16 til du er 18 år.

Krav til deg som jeger:

  • Alle som vil jakte må ha bestått jegerprøven. For mer informasjon om jegerprøven eller tid og sted for jegerprøvekurs i nærmiljøet, klikk deg inn på jegerprøven.no.  Du kan også finne kursene på nettsiden til Studieforbundet natur og miljø. Dersom du ikke finner kurstilbud der du bor, ta kontakt med ditt fylkeslag.
  • Offentlig jegeravgift for angjeldende jaktår må være betalt. Jegerregisteret gir svar på spørsmål om jegeravgift.
  • For å jakte storvilt må det avlegges en årlig skyteprøve.
  • For jakt på hjort, elg og rådyr må du tilgang på ettersøkshund.
  • Du trenger du grunneiers tillatelse for å drive jakt. Det eneste unntaket er under jakt på sjø. Rettighetshaver kan ha fastsatt regler som begrenser jakta i forhold til jakttidsrammene, eller eksempelvis krav om sauerenhetsbevis for jakthunder.  
  • Det stilles krav til våpen og ammunisjon, avhengig av hvilken jaktform du er ute på.
  • Alle som har løst jegeravgift plikter å rapportere hva de har felt av vilt i løpet av jaktåret. De som av ulike grunner ikke rapporterer, vil få et ekstra gebyr på neste års jegeravgift. Du kan levere jaktrapport direkte til Statistisk Sentralbyrå på nett. Du må ofte rapportere til rettighetshaver i tillegg.

All jakt innebærer at dyr skal avlives. NJFF har fokus på at dette skal skje på en sikker og effektiv måte, slik at dyr ikke lider unødig.

Jaktmuligheter

For nye jegere uten nettverk i det etablerte jegermiljøet kan det ofte virke vanskelig å finne attraktive jakttilbud.

Tilbudene er imidlertid mange og allsidige, og de fleste jegere vil kunne finne spennende tilbud innen overkommelig reiseavstand.

Den største markedsplassen for jakt finner du i dag på internett. Sjekk nettsidene til Inatur, som selger jaktkort på nettet både for Statskog, fjellstyrer, grunneierlag og flere NJFF-foreninger.

Ta gjerne kontakt med rettighetshavere som tilbyr jakt. 

Jaktkalender

Tilpass søket for aktivitet og kurs

Snarveier
Velg tidspunkt

NJFF Oppland

Viser 1-0 av 0

Viser 1-0 av 0