MENY hamburgermeny Close-menu button

Jegerprøven

Norges Jeger- og Fiskerforbund er den største i landet, når det gjelder jegerprøven. Hvert år utdanner vi 10.000 nye jegere fordelt på over 500 jegerprøvekurs. Jegerprøven ble innført som obligatorisk i 1986. Bakgrunnen for prøven, er at de som jakter vilt i Norge skal ha en god kunnskap og riktige holdninger under jaktutøvelse.

Fakta om jegerprøven

Det er mange gode argumenter for å ta jegerprøven - spenning, kameratskap, fysisk aktivitet og naturopplevelser er bare noen. I tillegg høster du av naturens spiskammer og henter hjem råvarer av ypperste kvalitet. Naturen produserer er overskudd som du jakter på, og dyrene du skyter har levd i et naturlig miljø. Sunnere og mer økologisk kjøtt, får du altså ikke få tak i.

Men jakt er så mye mer enn det. Det er forventningene før sesongstart, det forberedelsene på skytebanen, det er gleden av å ha lykkes under jakta, og det er fornøyelsen av å kunne trylle frem den aller beste viltmiddag. Slikt sett er ikke jakta noe som bare foregår om høsten. Jakta foregår hele året. 

  • Du kan gå opp til jegerprøven det kalenderåret du fyller 14 år.
  • Du kan delta i småviltjakt med våpen fra du er 16 år gammel, og fra det kalenderåret du fyller 14 år når du har samtykke fra foreldre eller foresatte og er under forsvarlig tilsyn av en person som har fylt 20 år.
  • Dersom du har bestått jegerprøven og skyteprøven for storviltjegere, kan du ​delta i opplæring på storviltjakt med våpen fra det kalenderåret du fyller 16 år når du har samtykke fra foreldre eller foresatte og er under forsvarlig tilsyn av en person som har fylt 20 år.
  • Det stilles krav til tilsynspersonen: Vedkommende må ha drevet med jakt, betalt jegeravgift i minst tre år, og ha mulighet til å kontrollere og instruere deg når du er under opplæring. I tillegg må det foreligge tillatelse fra grunneier.​

Du melder deg på kurs hos en av våre lokalforeninger. Kursoversikten finner du i kalenderen. Her kan du velge et eller flere fylkeslag under søk i fylke for å se hva som finnes av kurs i området. Kurset koster oftest mellom 2000 – 3500 kr. De fleste jegerprøvekursene foregår vinter og vår. Kurset består av 30 timer fordelt på ni obligatoriske samlinger.

For å ta eksamen må du ha gjennomført obligatorisk jegerprøvekurs, registrert deg som jegerprøvekandidat og ha betalt jegerprøvegebyret på 330 kr som gjøres på «Min Side».  Det er vanligvis kursarrangør som melder deg opp til eksamen.
Eksamen foregår på datamaskin og du får 50 spørsmål med tre svaralternativer. Du må svare rett på 40 spørsmål for å kunne bestå. Du har 50 minutters eksamenstid. Prøv vår jegerprøvequiz som en del av forberedelsene dine. 
Hvis du ikke består eksamen, må du vente minst en uke før du kan avlegge ny eksamen. Du må i tillegg betale nytt jegerprøvegebyr.​

Lese- og skrivevansker?

Under eksamen skal du klikke riktig svaralternativ. Du skal ikke skrive under eksamen. Du kan også få oppgavene lest opp. Har du lese- og skrivevansker kan du ha rett på forlenget tid på eksamen. Snakk med testleder i din kommune i forkant av eksamen. Det er ikke tillatt med hjelpemidler under eksamen.​

Jegerprøveboka som lydbok

Boka er også digitalisert på ebok og alle medlemmer i NJFF får den til kroner 29,-.

​​​​Eksamen på engelsk

Synes du norsk er vanskelig, så kan du ta eksamen på engelsk.​

Kjøp Jegerprøveboka - nå 50 % rabatt External-link icon

Jegerprøvequiz

Jegerprøvekurset består av ni samlinger. Test deg selv ved å ta NJFFs jegerprøvequiz digitalt for hvert enkelt kapittel. Lykke til på eksamen! 

Ta NJFFs jegerprøvequiz External-link icon
Øv deg til jegerprøveeksamen

Lær mer om: