MENY hamburgermeny Close-menu button

Vill mat fra Oslo

Søndag 5. september 2021 arrangerer vi «Vill mat fra Oslo» på Trollvann. Møt oss på gressletta nede ved selve Trollvann mellom kl. 10.30 og 16 og bli med på lærerike, smakfulle og spennende aktiviteter. Alt er barne- og familievennlig.

Publisert 31. august 2021 kl. 12.50

  • Vill mat fra Oslo – smaksprøver av vilt og sopp
  • Turmat fra hele verden – smaksprøver
  • Soppturer– plukk til søndagsmiddagen
  • Fisking i Trollvann – spenning for barn
  • Hvordan lage viltgryte på stormkjøkken - smaksprøver
  • Soppkontroll – vis oss kurven din
  • Sopputstilling – se soppene du er usikker på
  • Dødens akvarium – få nærkontakt med giftsoppene

I år som i fjor slår vi oss sammen med Norges sopp- og nyttevekstforbund og åpner Friluftslivets uke med Vill mat fra Oslo på Trollvann under Grefsenkollen. 

Arrangementet er et samarbeid mellom Norges sopp- og nyttevekstforbund (NSNF), Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening  (OOSN) og NJFF Oslo. Alt er gratis.  Vi har ikke forhåndspåmelding, men organiserer gruppene på stedet for de aktivitetene det er aktuelt for.

Smaksprøver:  Vill mat fra Oslo

Vi demonstrerer hvordan vill mat fra Oslo tilberedes og serverer smaksprøver av urter, sopp, viltkjøtt og villfisk.  Vi serverer smaksprøver så lenge vi har noe å servere.

Smaksprøver:  Turmat fra hele verden

Vi ønsker å bygge bro mellom den norske turkulturen og den internasjonale matkulturen. Derfor slår vi et slag for villsanket mat fra norsk natur servert med spennende krydder i internasjonale matretter.  Masse er enkelt å lage – gjerne også utendørs.  Ta med deg nye og gamle venner ut i naturen, på den nærmeste stien eller rett og slett i parken, og skap gode opplevelser gjennom god mat fra ulike kulturer.  Dette arrangementet skjer i samarbeid med med Norsk Friluftsliv og deres store satsning Turmat.no.

Gratis Fiskeskole for barn

Visste du at  det finnes mengder av fisk i vann som Trollvann?  Og de biter villig når du har utstyret i orden.  Oslomarka  JFF stiller med utstyr og veiledning for den vil prøve seg.  Hvis du har fiskelykken med deg, så kan vi også hjelpe deg med å steke – ingenting smaker som selvfanget mat!   Det vil bli organisert en køordning for de fiskesugne.

Soppturer i Lillomarka

Ingen Soppens dag uten soppturer!  Vi tar med grupper ut i skogene rundt Trollvann kl. 11:00,  kl. 13:00 og kl. 15.00.  Det er ikke forhåndspåmelding,  men vi deler ut billetter til turene fra kl. 11:00.

Gratis Fiskeskole for barn

Visste du at  det finnes mengder av fisk i vann som Trollvann?  Og de biter villig når du har utstyret i orden.  Oslomarka  JFF stiller med utstyr og veiledning for den vil prøve seg.  Hvis du har fiskelykken med deg, så kan vi også hjelpe deg med å steke – ingenting smaker som selvfanget mat!   Det vil bli organisert en køordning for de fiskesugne.

Dødens akvarium

En soppkjenner er ikke redd for giftig sopp, men vi slutter aldri å la oss fasinere av disse skapningene. Selv på matsoppturer stopper vi opp og løfter og studerer og blir aldri helt kloke på hvordan noe som er så vakkert inneholder muligheten til å gi så alvorlige skader.   Derfor tilbyr vi alle å bli med på denne fasinasjonen gjennom Dødens akvarium.  Her kan du få nærkontakt og lære å kjenne giftsoppene kun med en tynn glassplate mellom deg og dem. Det er ikke farlig å ta på giftsopper,  det er kun når du får en bit inn i fordøyelsen at det kan være fare på ferde, men likevel er det noe fint og spennende med opplevelsen å ha en dødelig sopp noen centimeter foran øynene dine.   Utstillingen er støttet av Sparebankstiftelsen.

Soppkontroll

Hele dagen tilbyr vi soppkontroll.  Du kan ta med fangsten fra dagen før eller det du finner i Lillomarka gjennom søndagen.  Èn sopp du vil vite navnet på eller få kontrollert hele kurven slik at middagen blir trygg.  Kontrollen er betjent av soppsakkyndige fra Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening.

Sopputstilling

Den beste måten å lære seg sopp på er å se dem i virkeligheten.  Det er ikke alltid gjort i en håndvending,  soppene kan være svikefulle venner når du leter etter dem.  På sopputstillingen får du muligheten til å se hvordan de ser ut og spørre soppsakkyndige om kjennetegn og forvekslingsarter. Dette er lærerikt!

Finn fram:

Vi står på gressmatten 50 meter nedenfor Trollvann utfartsparkering / Trollvannstua.  Adressen er Trollvannsveien 3, 0490

Smittevern

Smittevernet håndteres etter rådene for utendørs arrangementer uten test eller koronasertifikat med inntil 800 personer uten faste, tilviste plasser.  Arrangementsområdet vil bli markert med bånd og vi vil ha en inngang og en utgang for publikum.