Anviserne vet å kose seg hos Skaubygda JFF

Kom i gang med jaktfelt!

Vinteren er jaktfeltsesong. Jaktfelt er en konkurranseform der det skytes med rifle mot dyrefigurer på papp. Man skyter liggende, sittende og stående på forskjellige avstander. Jaktfelt er en artig og trivelig konkurranseform, og en ypperlig måte å få relevant skytetrening for jakt. Her er det du trenger å vite for å komme i gang.

Publisert: 07. juli 2021 kl. 14.56

Sist oppdatert: 24. juni 2022 kl. 08.00

Om vinteren arrangeres det jevnlig jaktfeltkonkurranser av jeger- og fiskerforeninger i Østlandsområdet. Det skytes med rifle mot dyrefigurer av papp på forskjellige avstander og i forskjellige skytestillinger. Postene man skyter på ligger gjerne ute i skauen.  ​

Totalt skal det skytes 30 skudd. Det vanlige er at det skytes 5 skudd på 6 forskjellige poster, men det er også enkelte steder det skytes 3 skudd på 10 forskjellige poster.

Alle rifler som kan brukes til jakt kan brukes på jaktfelt. Det vil si at du kan skyte med .22lr hvis du vil. Det er mer vanlig å skyte med storviltkalibre som .223Rem, 6,5x55 eller .30Win. Juniorer (klasse D1) kan skyte på tilrettelagte avstander, dvs at de ​slipper å skyte på avstander over 100m. Det gjør det litt greiere å skyte med .22lr som junior. Skyter du med .22lr i en annen klasse enn D1 så kan det bli litt voldsomt å foholde seg til vind og avstand opp til 200m.

De komplette reglene finner du her: Regelverk for skytekonkurranser i regi av NJFF

Terminlisten for alt som er av konkurranser i NJFF-regi finner du her:

Terminlister for skytekonkurranser

Hva må du gjøre for å komme i gang?

Når du skyter i konkurranse så skyter du i en klasse. Det gjør at du konkurrerer med de som er noenlunde på samme nivå som deg selv. Det er 2 hovedklasser: sport og ​jegerklasse. I jegerklassen er det begrensninger på vekt på rifla (maks 5,5 kg), og på forstørrelsen du kan bruke på kikkertsiktet (maks 12x forstørrelse). Disse begrensningene fins ikke i sporterklassen. I tillegg fins det egne klasser for juniorer og seniorer.​

Med mindre du er en junior eller senior er derfor sjansen størst for at du skal i klassen JC eller F. Dette er den første jegerklassen for henholdsvis menn og kvinner. Basert på resultatet i dine to beste konkurranser kan du rykke opp. I så fall havner du i klassen JB uavhengig av kjønn.

​Registrer deg og skriv ut klasseføringskort

Førstegangsskytteren:​​

For å komme i gang må du registrere deg og skrive ut klasseføringskort. Det gjør du her: registrer ny skytter

Når du er registrert, så vil klasseføringskortet ditt være en del av medlemskortet ditt i NJFF. Det kan skrives ut fra Min side. Eventuelt kan du ta en skjermdump fra min side på mobilen og ha det lett tilgjengelig.

jaktfelt_skaubygda2.jpg
Jaktfelt hos Skaubygda JFF

Finn et stevne

Stevnene finner du enten ved å se i terminlista eller ved å gå til NJFF Stevner

Der får du en oversikt over de mest aktuelle stevnene. Det er ikke alle stevner som ligger der, så hvis du vil få med deg absolutt alt innen 2 timers kjøring fra Oslo kikker du på OJFF sin kalender i Google kalender.  
Følg gjerne med på vår Facebook-side, der hinter vi gjerne om stevner som går førstkommende eller neste helg.

Meld deg på stevnet

En god del stevner har forhåndspåmelding. Da melder du deg på via NJFF Stevner

Der finner du ledige plasser og melder deg på en ledig plass i et lag. Der står også skytetiden. 

De fleste stevner har også påmelding ved oppmøte, med det lønner seg da å være tidlig ute.

Da er det bare å skyte inn rifla, ta med minst 30 skudd, medlemskort i NJFF, klasseføringskort, og komme seg av gårde!

​​Tips for gjennomføringen

Møt opp i god tid selv om du har forhåndspåmeldt deg på NJFF stevner. Det første du gjør når du kommer frem er å ta med klasseføringskort/medlemskort i NJFF og kontanter og melde deg på/registrere deg. Husk å ta med kontanter. Det er ikke alle stevnene som har mulighet til å ta betalt med kort. Flere og flere stevner tilbyr betaling med Vipps, men det er ikke alle stevner som arrangeres steder der det er mobildekning.

Deretter finner du figurene dere skal skyte på. Som regel henger alle dyrefigurene ett eller annet sted i påmeldingsområdet. De er merket med skytestilling, avstand og hvilken postnr det er. F.eks post​ 1, Stående, 30m.

jaktfelt_plakat.jpg
Blinkene med treffsoner og avstand er oppstilt ved startområdet

Studer figurene litt. Hvis det er hold på 30m og nærmere (f.eks stående skjære på 25m) vil gjerne treffpu​nktet ligge et par cm under siktepunktet hvis du har skutt inn på 100m. Du må altså holde 2-3 cm over.

​Det samme gjelder hvis du har hold på over 150m, da må du som regel holde litt over (på 200m må de fleste holde ca 10cm over, på 150m er det sjeldent mer enn 3cm).

Hvis du ønsker mer detaljerte tabeller for hvor mye du må holde over, kan du lese her: Ballistikk for jakt og jaktfelt

jaktfelt_anvisning.jpeg
Håvard Skagmo anviser et av finaleholdene i FM jaktfelt I Oslo

Se også på treffpunktene på figurene. Er det noen som er litt uventet? Hva med innertreffet på grevlingfiguren? Følger du midten av foten opp så kommer du utenfor innertreffsirkelen. Bjørnefiguren har også et litt lavt treffpunkt. Det kan være greit å merke seg alt som er litt utenfor normalen. Det er også greit å huske at det kan være en del lapper på figuren du skal skyte på. Det er ikke sikkert du ser ringen med treffsone.

Det er som regel oppmøte for laget du er på 20 minutter før skytetiden. I god tid før dette bør du ha tatt rifla ut av bilen slik at den får aklimatisert seg litt. Det er ikke noe særlig å komme på første post og oppdage at kikkertsiktet dugger. Hvis du har løst magasin så lader du det opp med 5 skudd og legger det i lomma. Det er veldig greit å ha ferdigladd magasin som du bare kan sette i børsa når du kommer på post. Lad opp magasinet og legg det i lomma før du går fra post. Lading like før skyting er for mange en unødig stressfaktor.

Merk at fra 2020 er det krav om at du skal ta ut sluttstykket eller bruke kammerflagg når du går mellom postene. Kammerflagg selges ofte på stevnene.

Laget går samlet til postene. Det blir gitt informasjon ved posten, og der pleier også figuren dere skal skyte på å henge. Ta en ekstra titt på den og legg merke til eventuelle unormale treffpunkt.

​Skytetiden er 2 minutter. Det gjelder også de stevnene som har ti poster med tre skudd pr post. 2 minutter er rikelig med tid. Ikke stress!

Ikke begynn å skyt når skyteleder sier KLAR. Vent i 5 sekunder, og skyt først når det ropes ILD.

Når dere er ferdig med å skyte, så er det anvisning. Det anvises innertreff og yttertreff.​ Innertreff gir 5 poeng, og yttertreff gir 3 poeng. Anvisningen viser først hvor mange treff du har totalt, deretter hvor mange av de som var innertreff. Hvis du får anvist 4/3 så har du 4 treff totalt hvorav 3 er innertreff. Dette gir 18 poeng.

Da gjenstår det bare å ønske lykke til og velkommen som jaktfeltskytter!

jaktfelt_oppdal.jpg
Fra NM i jaktfelt på Oppdal