MENY hamburgermeny Close-menu button
Ettersøk

Utvikling og fokus på ettersøksarbeidet

Alle som jakter elg, hjort eller rådyr må ha tilgang på godkjent ettersøkshund. Solemskogen JFF har en egen gruppe som arbeider med ettersøk.

Publisert 05. august 2022 kl. 13.24

Det er etablert en felles gruppe med treningssamlinger i ettersøk for medlemmer av Solemskogen JFF. Arbeidet og treningene administreres av autoriserte instruktører, under stødig ledelse av jakthund-utvalget ved Leiv Helsingen.

Leiv Helsingen kan kontaktes via e-post; [email protected]

 

Se vår aktivitetskalender for videre detaljer om dette arrangementet.

Om du vil delta, gå til vår side på face og merk av SKAL.

 

Krav om ettersøkshund

Det er mye som må være i orden til jakta starter. Hver enkelt deltaker i et jaktlag og enhver jeger som jakter alene har et selvstendig ansvar for at man har tilgang til ettersøkshund for jakt på elg, hjort og rådyr.

Solemskogen JFF har allerede flere godkjente ekvipasjer. Ta kontakt med Leiv Helsingen for oversikt. 

NKK fører oversikt over alle ekvipasjer som er godkjent, se link her. Husk at du er pliktig å ha tilgang til godkjent ekvipasje, se også nedenfor.

 

Viltloven § 19

Enhver jeger plikter å drive human jakt og da er ettersøk og bruk av ettersøkshunder, etter at et vilt er påskutt, men ikke bekreftet dødt et absolutt krav. Viltloven § 19 regulerer dette og angir rettesnoren for all utøvelse av jakt: Jakt og fangst skal utøves på slik måte at viltet ikke usettes for unødige lidelser ….

Lovgiver har definert ettersøk slik: Med ettersøk menes søket som finner sted dersom man ikke finner det påskutte dyret gjennom den umiddelbare undersøkelsen av og rundt skuddstedet.

En jeger eller et jaktlag en plikt til å foreta ettersøk etter vilt som det er løsnet skudd mot, men som ikke er bekreftet dødt. Ethvert dyr som det er skutt mot må anses for å være skadet til det motsatte er bevist (så langt det lar seg gjøre).

 

Forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangst, § 23.Krav om godkjent ettersøkshund

Under jakt på elg, hjort og rådyr, skal jaktlag og personer som jakter alene ha tilgang til godkjent ettersøkshund. Fører og hund skal ha bestått godkjenningsprøve for ettersøksekvipasjer i henhold til instruks for prøving og godkjenning av ettersøksekvipasjer fastsatt av Miljødirektoratet.

Dersom slik hund ikke medføres under jaktutøvelsen, skal det gjennom skriftlig avtale være sikret tilgang innenfor et rimelig tidsrom etter påskyting. Kommunen kan kreve at jeger dokumenterer tilgang til godkjent ettersøkshund.

For hele forskriften, se Lovadata her.

 

Som jeger har vi mange plikter, og noen rettigheter

Du kan også lese om våre plikter og rettigheter som jeger på Hjorteviltportalen her

 

NES ettersøk 2022.08.03.jpg
Norsk Svart Elghund i arbeid