Ikke lov å fore hjortevilt, men det kan søkes om unntak

Det har blitt en god gammeldags vinter igjen, med både snø og kulde. For viltet betyr det krevende tider.

Publisert: 12. januar 2024 kl. 21.02

Det er de svakeste dyra som dør først når snøen er dyp og kulda streng, og slik er naturen. Men når kulda blir ekstra streng og snøen ekstra dyp og dette varer over lengre tid, vil stadig flere av de friske dyra også bukke under.

Det er for tiden mange medieoppslag om hvordan man best kan hjelpe vilt og fugl gjennom vinteren. Noen kjører løyper på kryss og tvers i skogen for å lette viltets bevegelser i snøen, andre hakker hull i isen for å gjøre vannet der tilgjengelig for dyrene. I hvilken grad dette hjelper, kan diskuteres, men ekstra tilgang på mat hjelper de fleste dyr. Derfor er det svært positivt for fuglene dersom hver og enn av oss har et velfylt fuglebrett stående gjennom hele vinteren.

Det er imidlertid ikke lov å fore hjortevilt. Bakgrunnen for dette er risikoen for spredning av CWD (Skrantesyke). Forskriften ble vedtatt i 2016 og ligger her: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2016-07-11-913

§6 i forskriften sier imidlertid at Mattilsynet likevel kan gi tillatelse til kortvarig nødfôring i områder der Chronic Wasting Disease ikke er påvist, dersom spesielle forhold forårsaker dyrevelferdsproblemer.

Søknaden skal gå via kommunen, som samordner og prioriterer søknadene. Det er viktig at plasseringen av foringsplasser ses i en større sammenheng, og det er dette som kommunen gjør. Blant annet må man forsøke å trekke dyra vekk fra både boligområder og trafikkerte veier eller jernbanen.

Vi oppfordrer med dette de som bor landlig til og sitter på god tilgang av aktuell føde for hjortevilt, om å sende en søknad om å opprette midlertidig foringsplass til sin kommune.