Nye anadrome fiskeregler for Iddefjorden og Enningdalselva

Miljødirektoratet har redusert fisketiden for både sjøørret og laks i Iddefjorden og Enningdalselva fra og med 2021, men har også stengt for kilenotfiske etter laks.

Publisert: 06. juli 2021 kl. 13.08

Sist oppdatert: 06. juli 2021 kl. 11.19

De nye forskriftene for fiske etter laks og ørret i Svinesund, Iddefjorden og Enningdalselva ble gjort gjeldende fra 1. april 2021. Fra og med i år er det kun tillatt å fiske sjøørret innenfor munningen av Ringdalsfjorden i perioden 1. juni og til og med 31. august.

NJFF Østfold og AJFF Halden ba om at dette ikke skulle endres fra dagens fisketid (oppstart 1. april, avslutning 30. september). Det er ganske meningsløst at man på norsk side av en lang og smal fjord ikke skal få fiske etter sjøørret før 1. juni, når man på svensk side kan starte 1. april. Det er så vi undres på om Miljødirektoratet i det hele tatt har sett på kartet.

Det kom i fjor en rapport som tok for seg tilstanden til sjøørretbestandene i Norge, og den varslet om krisetilstander. Denne rapporten baserte seg imidlertid på data fra elver, og dermed var det bare Glomma, Tista og Enningdalselva som lå til grunn for vurderingen i Østfold. Her er rekrutteringen til sjøørreten basert på 65 bekker, og disse var ikke med i vurderingen. Det blir derfor feil å vurdere bestanden i Østfold ut fra rapporten. Mange av våre lokale jeger- og fiskerforeninger har lagt ned tusenvis av timer i små bekker langs kysten de siste årene, og vi kan bare håpe at signalet direktoratet sender med denne begrensningen ikke reduserer deres motivasjon for videre arbeid.

Videre er fisketiden i Enningdalselva redusert. Det er samme oppstartsdato som de siste årene, 23. mai, selv om AJFF Halden og fylkeslaget ønsket oppstart to uker tidligere, men fisket avsluttes 15. juli, mot 15. august tidligere (noe som vi ikke hadde noen innsigelser mot). Det er også innført påbud om utsetting av all hunnlaks, noe AJFF Halden ikke støtter, da de heller vil ha gjenutsetting av laks når forholdene tillater det i en elv der vannet kan bli riktig varmt til tider utpå sommeren.

På den positive siden er nå kilenotfisket i Iddefjorden stanset på norsk side. På svensk side er det etter sigende ingen som fisker med kilenot lengre.​