Slutt på blyhagl fra 15. februar

Et EU-direktiv setter nå i realiteten en endelig slutt for bruk av blyhagl til jakt, også i Norge. Miljødirektoratet varsler at forbudet vil gjelde fra 15. februar 2023 i hele EU/EØS-området.

Publisert: 09. februar 2023 kl. 13.39

Sist oppdatert: 09. februar 2023 kl. 13.40

EU-kommisjonen har vedtatt at bruk av blyhagl vil bli forbudt i og i nærheten av våtmark. Forbudet gjelder bruk av blyhagl både til jakt og på skytebaner.
Forbudet vil gjelde fra 15. februar 2023 i hele EU/EØS-området. Dette kommer fram i et brev til importørene av blyhagl som Miljødirektoratet sendte ut våren 2022. 

Endringer i regelverket

For å følge opp Norges forpliktelser i EØS-avtalen, endrer Miljødirektoratet dagens nasjonale regelverk for bruk av blyhagl slik at det blir likt som i resten av EU/EØS-området. Forbudet går fra regulering av bruk av blyhagl til jakt på visse arter til en regulering av bruk i våtmark, uansett art. Konsekvensen av dette er at det nye forbudet blir strengere enn dagens regulering.
EUs forbud er tatt inn i EØS-avtalen og gjennomført i Reach-forskriften. Det eksisterende forbudet i produktforskriften mot bruk av blyhagl på skytebaner beholdes som før.

Forbudet mot bruk av blyhagl gjelder i og nær våtmark, slik våtmark er definert i Ramsar-konvensjonen. Den har en omfattende definisjon av våtmark, og Miljødirektoratet er klar i talen: "I praksis betyr den nye reguleringen et totalforbud mot blyhagl i den mest vanlige skogs- og fjelljakta."

bilde av en fornøyd jeger med hagle over skulderen

- Vi visste det kom et forbud

Vidar Nilsen arbeider som jaktkonsulent i NJFF, og han har fulgt blysaken tettere enn noen gjennom mange år. Han er slettes ikke overrasket. 

- Vi har lenge vært klar over at et utvidet forbud mot bruk av blyhagl til jakt kommer. Vi har omtalt dette ved flere anledninger på våre nettsider, i et forsøk på å holde medlemmene oppdatert på utviklingen. Seinest hadde vi en sak om dette i fjor, sier han. 

- Vi har arbeidet gjennom den europeiske jegerorganisasjonen FACE siden 2015 med denne saken. Vi ønsket i utgangspunktet en annen våtmarksdefinisjon, mer tilpasset de nordiske forholdene, men vant ikke fram i EU. Vi står igjen med Ramsardefinisjonen av våtmarker, pluss 100 meter buffersone, og den slår hardt ut på både skogs- og fjelljakta med hagle i Norge. 

- Pålegget om blyforbud kommer som en forordning, og det betyr at det ikke finnes muligheter for nasjonale tilpasninger eller unntak, forklarer Nilsen. 

Vil arbeide for en smidig overgang

- Vi følger opp saken videre. NJFF vil bidra til å gjøre overgangen til bruk av alternativ ammunisjon så smidig som mulig for norske jegere. Vi vil se på de ulike alternativene, og veilede jegerne til beste ammunisjon under jakta. Her kommer det flere nettsaker med fokus på god jaktammunisjon, sier Nilsen.