Gjedde i Kristiansand

I forbindelse med Rotenon-behandlingen av Gillsvann ble jeg bedt om å samle inn en fisk av hver art som ble funnet. Materialet skulle brukes i forbindelse med et forskningsprosjekt, og ble overlevert til en ansatt på UIA. Samtidig sa vedkommende seg villig til å DNA sjekke vannprøver mot gjedde-forekomst i andre vann.

Publisert: 13. januar 2022 kl. 20.34

Sist oppdatert: 13. februar 2023 kl. 13.36

Vi valgte ut 4 vann hvor vi hadde tilbakemeldinger fra fiskere om mulig observasjon av gjedde. Vannprøver ble tatt fredag 19. november og overlevert samme dag. Tirsdag 07. desember fikk vi svar. Det er positivt utslag for gjedde i Bånetjønn, ingen av de tre andre vannene testet positivt. Det ser derfor ut som det er gjedde i Bånetjønn. Dette stemmer godt med observasjoner som er meldt til KJFF.


Fiskeforvalter hos Statsforvalter er informert og har gitt signal om at det ikke blir aktuelt med Rotenonbehandling av Bånetjønn eller de to andre vann i kommunen hvor det lever gjedde (gamle forekomster). Derimot har vi i KJFF planlagt utfisking av Bånetjønn til våren. Detaljplanlegging om dette må gjøres i samarbeid med Kristiansand Kommune (grunneier), Statsforvalter og Fylkeskommune. Dette vil medføre en del arbeid så vi oppfordrer interesserte fiskere til å delta i arbeidet. Vi vil også ta vannprøver av andre vann hvor det foreligger tilbakemeldinger som kan tyde på forekomst av fremmede arter, spesielt gjedde. 


Det er meget skuffende å oppleve det som har skjedd mht overflytting av fremmede arter. At dette er ulovlige handlinger burde være kjent av alle sportsfiskere. At det også ødelegger vann som vi i KJFF har kultivert i 30 år kan virke demotiverende for videre arbeid. Det er også et kostnads-aspekt i dette. I Bånetjønn er det ikke gytemuligheter. Dvs at vi fram til nå har kjøpt fisk fra Syrtveit Fiskeanlegg. Prisen for settefisk er relativt høy, og var ikke tenkt å være mat for ulovlig utsatte gjedder.


Til slutt. Det er ikke bare gjedde som er ulovlig satt ut i vann i Kristiansand i de siste årene. I et relativt godt ørretvann (med på Fellesfiskekortet) ble det for få år siden oppdaget sørv. Den har formert seg og vannet er langt på vei ødelagt som fiskevann.
Andre utsettinger de siste 10-årene er karpe og gullfisk (Gillsvannet). Innenfor «gamle Kristiansand kommune» er det nå registrert 6 arter av karpefisk, ingen med naturlig innvandring.

Per Grønberg
KJFF