7 av 10 liker viltkjøtt

Fersk NJFF-undersøkelse viser stor begeistring for viltkjøtt.

Publisert: 05. september 2022 kl. 07.40

En undersøkelse utført av Ipsos, på oppdrag fra NJFF, viser at 7 av 10 mener at det både er bærekraftig og etisk forsvarlig å spise kjøtt fra vilt.

69 prosent spiser viltkjøtt årlig

Videre viser undersøkelsen at det bare er 4 prosent som aldri har spist viltkjøtt. Hele 69 prosent spiser kjøtt fra vilt minst én gang i året. En fjerdedel spiser viltkjøtt seks ganger årlig eller oftere.

- Viltkjøtt er en fantastisk matressurs, sier vår informasjonssjef Espen Farstad. – Én ting er at det smaker godt, men vel så viktig er det at vi kan benytte oss av det naturen produserer selv. Dette er råvarer uten tilsetningsstoffer og emballasje, fra dyr som har spist det som er naturlig for dem ute i det fri.

Flere millioner middager

Omtrent 50.000 hjort og 30.000 elg felles hvert år. Kjøtt fra jakta bringer årlig over 22 millioner middagsporsjoner til norske hjem, viser beregninger NJFF har gjort. 

- Rypejakta er selve folkejakta i Norge, sier Farstad. – Drøyt 170.000 ryper ble felt i fjor, men det store volumet av kjøtt kommer selvfølgelig fra de største dyrene.

Farstad presiserer at jakta er regulert slik at det kun høstes av overskuddet fra naturen.

Matsatsing i NJFF

- Sammen med jaktaktiviteten, driver mange også med sanking av sopp, bær og nyttevekster. I sum gir dette mye god og sunn mat på bordet. NJFF har de siste årene hatt en matsatsing, og nå er det over 200 oppskrifter samlet på matsidene våre. Slik kan vi  videreføre kunnskap, tradisjon og også gi inspirasjon. Vi ser at dette er etterspurt der ute, og viser igjen at interessen for kortreist og bærekraftig mat er i vinden.

Fakta om viltkjøtt: 
Viltkjøtt har generelt lite fett, som regel ikke mer enn 3 prosent. Aller magrest er hjorte- og elgstek. Kvaliteten på fettet i viltkjøtt varierer. Hjort, rein, rådyr og villsvin har lite mettet fett, men viltkjøtt har også ofte mindre enumettet fett enn husdyrkjøtt. Av vitaminer er viltkjøtt først og fremst en god kilde til B-vitaminer, spesielt vitamin B12. Viltkjøtt er også en god kilde til sink og jern, og gir også noe kalium. (Kilde: LHL) 

Om undersøkelsen: 
Web-undersøkelse utført av Ipsos i uke 32/2022. Representativt utvalg på 535 respondenter. Feilmargin +/- 4,4 prosent. 
Har du spørsmål om undersøkelsen eller vil vite mer om resultatene, ta kontakt med line.lillebo.osfoss@njff.no