Dette må du tenke på når du skal på din første jakt

Du har endelig bestått jegerprøven og gleder deg til å jakte. Hva nå? Det finnes mange tips og retningslinjer når du skal ut på din første jakt, og vi har tatt en prat med vår tidligere ambassadør, Janne Svihus, for å få noen av hennes beste råd.

Publisert: 15. juni 2022 kl. 06.52

Sist oppdatert: 08. august 2022 kl. 08.56

– Jakt er en sunn og god hobby for unge å ha, sier Janne Svihus. Sammen med hunden Alaska, deler Janne sin jakthverdag med over 23 000 følgere på Instagram. I sitt “daglige liv” jobber hun som automatiker, men når arbeidsuka er over vil hun helst være ute i det fri. Siden hun tok jegerprøven etter fylte 15 år, har hun vært opptatt av å engasjere flere unge til å bli interessert i jakt. – Alt som får ungdommen vekk fra iPaden og TV-skjermen hjemme er kjempebra. Med jakt som hobby kommer man seg ut og på fjellet, og man lærer å ta vare på naturen på en god måte, sier Janne.​ Jakt er en sosial aktivitet og alle som vil kan være med. Blant annet på Karmøy er det tilrettelagt slik at de som sitter i rullestol kan være med, da gjerne på rådyr- og hjortejakt. Det finnes mange muligheter, og de fleste er flinke til å tilrettelegge.

Interessert i å bli jeger? Her kan du lese mer om hvordan du kommer i gang med jakt.

Jakt trenger ikke å være en dyr hobby

Det er viktig for Janne at alle vet at jakt ikke trenger å være en dyr hobby. Mange nybegynnere er ofte redde for at de må ut med mye penger, og at de trenger å kjøpe masse nytt utstyr, men det stemmer ikke. – Kle deg hovedsakelig i turklær du har fra før av – du kommer langt med gode tursko og vanntette klær. Kjøp heller nytt utstyr litt etter hvert, du trenger ikke det beste med en gang. Da kan du prøve deg frem og se hva du faktisk har behov for. Det er mye press via sosiale medier at du skal ha det beste, men du kan komme langt med lite, sier Janne. – Bruk de klærne du har og kjøp våpenet brukt – bare kom deg ut og kom i gang, det er det viktigste. Skal du derimot investere i noe til å begynne med, er Jannes råd enkelt: – Lydløse klær er helt klart en fordel, spesielt om du skal jakte etter hjort.

Se og bli sett – men ikke hørt

Janne presiserer at du ikke trenger å begrense deg når det gjelder hvilke områder du kan jakte i, men at din lokale jeger- og fiskerforening sitter på mye informasjon og mange gode tips om du er usikker. Å finne dyrene derimot, er ikke like enkelt: – Som nybegynner kan det være lurt å reise litt rundt før jaktsesongen begynner, se etter tegn på hvor de kan være – stier og liggemerker for eksempel. Du burde på forhånd gjøre deg kjent med hva du skal se etter, og hvordan og hvor du skal bevege deg. Janne fortsetter: – Bruk tid på å finne stiene de går på, finn ut hvor de har revir; finner du det, vil ikke dyrene være langt unna. Det kan ta litt tid over å få kontroll på hvor dyrene beveger seg, og det kan forandre seg fra år til år, men øvelse gjør mester. Husk også å ikke bevege deg for mye – da kan du skremme dem bort. Begynn med å sette deg ved stien og se om de kommer forbi. Er det storvilt du skal jakte, er for eksempel åpne jorder et veldig godt sted å starte.

Janne har sittet mye på post før, opptil åtte timer uten å fyre av våpenet faktisk, og sier at du er nødt til å finne ut hva som er viktig for akkurat deg når du skal sitte lenge stille. For Janne er det ingen tvil; det viktigste for henne er å ikke fryse. – Jeg blir alltid kald, og når jeg først blir kald klarer jeg ikke å sitte stille. Derfor har jeg blant annet en fjellduk – et soveposelignende plagg jeg kan ha rundt meg – og elektriske klær jeg kan skru på så de blir varme, sier hun. Janne forteller videre at det er viktig at du finner en stilling du er komfortabel i, og som vil funke for deg over lenger tid. – Bytt stilling om du må, er det ikke dyr i nærheten er det ikke så farlig, men ikke beveg deg rundt. Finn et sted der du kan lene deg tilbake, det blir fort slitsomt om du ikke kan lene deg tilbake, og kjøp (eller lag) en skytestokk. En skytestokk er en støtte til å lene rifla på, som du kan stille opp i riktig høyde og posisjon. Da er du klar når det kommer et dyr, og du trenger veldig lite bevegelse for å komme i riktig skyteposisjon.

For å ikke bli oppdaget, anbefaler Janne at du bruker lydløse klær. – Det er det de tar deg på, at de hører deg og ser bevegelse. Prøv å tenke på hvordan du går, og hvor. Ser du etter dyr og ikke vet hvor de er, gå langs kantene og unngå topper – da ser de deg garantert. Trenger du å komme deg over et jorde for eksempel, smyg deg heller rundt. Janne poengterer at det også finnes situasjoner der du vil bli sett. Ikke av dyrene, men av de andre jegerne. – Er jeg på fuglejakt bruker jeg gjerne en knallrød jakke, for da vil jeg jo bli sett av de andre jegerne. Det handler om sikkerhet. På fuglejakt er man ofte flere på tur sammen, før man går i hver sin retning. Da må de andre lett kunne se hvor jeg er, og omvendt. Jeg anbefaler uansett at du har en oransje caps eller noe sånt som er lett å se. Det er ikke fargen på klærne som avgjør om du får tatt et dyr eller ikke, men da er du i hvert fall ikke usynlig for de andre jegerne.

Janne-Svihus-jakt-NJ-04920- Foto_Janne_Svihus.jpeg

Sporløs ferdsel, sikkerhet i naturen og is i magen

Som gjester i naturen er det viktig at vi som ferdes tar godt vare på omgivelsene. Sporløs ferdsel innebærer blant annet at man alltid plukker med alt av avfall vi måtte produsere – søppel kan være svært skadelig for ville dyr. Må du for eksempel på do? Ikke noe problem; bare pass på at du fjerner alle spor. – Grav ned det du kvitter deg med, inkludert tørkepapir, sier Janne.

Skulle du mot formodning skade deg på din første jakttur, er det viktig å holde hodet kaldt og tenke rasjonelt. – Du må alltid ha med deg førstehjelpssaker på jakt, men er det en større skade, som ikke kan fikses med litt bandasje og kreativitet, da må du oppsøke hjelp. Når du tar jegerprøven, lærer du mye om sikkerhet rundt jakten, så det viktigste du må tenke på for å påse at turen blir trygg og sikker for alle som er med, er å følge reglene som finnes, sier Janne.

Janne har vært jeger i nærmere ti år nå, og sier at en av de tingene hun har blitt bedre på er å ikke være like nølende som tidligere, og stole på magefølelsen. De første gangene du drar på jakt, kan du nemlig kanskje bli overrasket over hvor fort ting går. – Du må ha litt is i magen. Jeg har blitt raskere i ulike situasjoner, og mer sikker. Er jeg usikker på en situasjon, skyter jeg ikke bare for å skyte. Går det ikke så går det ikke, da stresser jeg meg ikke opp, men venter heller på neste dyr, tipser Janne.

– Så har jeg også lært at du må følge med når du går til jakta. Dyrene kan jo også dukke opp når du er på vei til plassen du har bestemt deg for å jakte på. En gang gikk jeg mot et jorde, og så dukket det opp et rådyr 20 meter fra der jeg parkerte bilen. Jeg var så opptatt av å komme meg til det jordet for å starte jakten, så jeg bare gikk forbi rådyret og vimsa med rifla i hånda, sier hun og ler. Janne avslutter: – Jakten starter fra det øyeblikket du går ut av bilen.

Det er trygt å si at Jannes lidenskap for jakt er smittende, og om du skulle være interessert i å lære mer kan du bli med på introjakt i høst. Det er jakt hvor du som uerfaren jeger kan lære nye jaktformer med erfarne instruktører til stede​.

Janne-Svihus-jakt-NJ-04916- Foto_Janne_Svihus.jpeg

Jannes tips til pakkelisten for din første jakttur:

  • Våpen og ammunisjon
  • Jaktkort, våpenkort og jegeravgiftskort
  • Kikkert og avstandsmåler (hvis du skal jakte storvilt)
  • GPS, eller kart og kompass
  • Kniv
  • Mat og drikke
  • Førstehjelpsskrin
  • Ekstra ulltøy
  • Mobiltelefon (men husk å sette den på lydløs)
Les mer om introjakt