Føre-var for laksefisket neste år
Miljødirektoratet varsler varsom oppstart av laksefisket neste år.
Publisert: 20. september 2024 kl. 11.43
Miljødirektoratet har signalisert at laksefisket også i 2025 vil bli strengt regulert. Allerede nå varsles det om at det vil bli innført ytterligere innstramninger i laksefisket.
Direktør Ellen Hambro uttaler at reguleringene vil innebære en forsiktig oppstart på fisket, med mulighet for å åpne for mer fiske senere i sesongen, dersom innsiget av laks til elvene er tilstrekkelig.
– Basert på mange års erfaring med nedgang i laksebestanden og rekordlavt innsig av stor laks i enkelte deler av landet i år, mener vi det er behov for en føre-var-strategi. Dette betyr et mer begrenset fiske i starten av sesongen, med mulighet for utvidelse senere dersom innsiget av laks er godt nok, sier Hambro.
Direktoratet vil senere kunngjøre også sjølaksefisket må vurderes etter samme kriterier.
NJFF har forståelse
NJFF mener det er viktig å unngå fiske i bestander som sannsynligvis ikke vil nå gytebestandsmålet. NJFF har forståelse for at Miljødirektoratet nå i god tid varsler om mulige ekstraordinære reguleringer der det er faglig vurdert som nødvendig. Målet med det Miljødirektoratet nå foreslår er å sikre at det er tilstrekkelig gytefisk når gytesesongen kommer, både i 2025 og i fremtidige år.
- Enkelte vil nok mene at en kan bedrive et reint fang og slipp fiske inntil en ser om tilsiget kan forsvare en viss høsting, men et reint fang og slipp-fiske på bestander som ikke tåler beskatning er uansett ikke en farbar vei, sier Øyvind Fjeldseth, rådgiver i NJFF. - Dødeligheten er rett utført lav, men ikke fraværende, dessuten er ikke en slik praksis forenlig med Mattilsynets vurderinger knyttet til bruk av gjenutsetting.
Usikkert om gytebestandsmålet er nådd
Tiltakene er ment for å unngå vesentlig uttak av laks før man har bedre oversikt over innsiget fra havet.
Dette vil særlig gjelde for de 33 elvene som i år ble midlertidig stengt sommeren 2024. I disse elvene utgjør stor- og mellomlaks en vesentlig del av gytebestanden. Det var særlig innsiget av laks i denne størrelsen, som i større grad enn smålaksen er hunnfisk, som sviktet i år. Smålaksen som kom senere på året kunne ikke kompensere for fraværet av større fisk, fordi andelen hunnfisk blant disse er lavere.
Det er grunn til bekymring for at flere av de 33 elvene ikke har nådd gytebestandsmålet i år. Miljødirektoratet har bedt Norsk Institutt for naturforvaltning (NINA) om å få en vurdering av hvor mye laks som kom opp i de elvene som ble stengt eller vurdert stengt i sommer. Deres rapport vil trolig foreligge i løpet av oktober. Mye kan tyde på at denne rapporten kan bli nedslående.
Forutsetter hensiktsmessige tiltak fra lokale forvaltere
Hambro understreker i direktoratets nyhetssak at elveeierlag i elver med spesielt lavt innsig må legge frem realistiske planer for hvordan uttaket av laks kan holdes på et minimum før fisket kan åpnes for fullt. Alternativet er å utsette starten på fiskesesongen.