Gode tips før rådyrjakta

25. september starter den ordinære rådyrjakta. Da er det lov å jakte geiter og kje i tillegg til rådyrbukk. Samtidig blir det lov til å bruke hagle, og ikke bare rifle. Rådyrjakta varer helt frem til 23. desember.

Publisert: 21. september 2022 kl. 06.00

Sist oppdatert: 22. september 2022 kl. 11.51

I alt ble det felt 34 670 rådyr i 2022, noen flere enn året før.

Flest rådyr ble felt i Viken (9 710) og Trøndelag (6 850). Så følger Agder (4 960) og Vestfold og Telemark (4 300).

Her får du noen gode tips til rådyrjakta: 

 1. Gjør deg kjent med terrenget du skal jakte i.
 2. Vær stille på post. Rådyr hører utrolig godt!
 3. Ha rolige bevegelser. Det gjelder både når du går på smygjakt og dersom det kommer rådyr mot posten din.
 4. Hvis du må bevege deg når rådyret er i nærheten, er det smart å gjøre det når dyret beiter og har hodet ned. Vær helt stille når det har hodet løftet.
 5. Ved lagjakt og bruk av hund, er det best å sitte i ro på en bestemt post slik at du i størst mulig grad kan være forberedt på når og hvor dyret kommer mot posten.
 6. Du kan ha en gps eller bruke WeHunt for å følge med hvor drevet kommer fra, men du må alltid være oppmerksom på hva som skjer rundt deg. Rådyret har gjerne et godt forsprang på hunden, ofte flere minutter, og kan dukke opp før du regner med det.
 7. Geita kommer som regel først, så avvent skuddet før du er sikker på at det ikke følger med killinger. Generelt er det lurt å skyte det minste dyret for å unngå å skyte geita fra killingene.

Unngå skadeskyting

Rådyrene er det minste hjorteviltet. Det sentrale hjerte- og lungeområdet på et rådyr er ¼ i forhold til en elg. Å treffe i hjerte- og lungeområdet på et rådyr med bredsiden til tilsvarer å skyte 8 ½ eller bedre på en vanlig ringskive på skytebanen. Å forberede seg med mye og god skytetrening er, som alltid, viktig!

Husk på dette når du er på rådyrjakt:

 1. Unngå å skyte på rådyr i bevegelse. 
  Risikoen for bom og skadeskyting tredobles når dyr går og seksdobles når dyr løper. Hvis dyret er i bevegelse, kan du forsøke å plystre på det. Da stopper det ofte opp noen sekunder for å undersøke hva lyden var.
 2. Enkelte jaktformer har flere krevende skuddsituasjoner.
  Lagjakt med drivende hund eller drivjakt mot poster er populære jaktformer etter rådyr, men risikoen for bom og dårlige treff er høyere enn under snikjakt. Det er fordi dyrene oftere kommer i fart og fra andre vinkler enn forventet. Se punkt 1.
 3. ​Bruk grove hagl og skuddavstander mellom 10 og 20 meter.
  Hagle har flest dødelige førsteskudd på mellom 10 og 20 meter når det brukes hagl nummer 1 eller 2.
 4. Bli kjent med dine ferdigheter på skytebanen.
  Øvelse gjør mester! Forbered deg til jakta med hyppige besøk på skytebanen. Da blir du kjent både med dine ferdigheter og svakheter, og du vil ta hensyn til dette når du er på aktiv jakt.
 5. Vær åpen om gjensidige forventninger når flere jakter sammen.
  La dette bli et fast tema på hver morgenparole. Stemningen i laget blir lettere når alle vet hvilke skuddsituasjoner som kan brukes, og når skudd skal holdes igjen. Ingen skal angre på et skudd som ikke ble avfyrt.

Husk å ha ettersøksavtalen i orden. Under jakt på rådyr skal du eller jaktlaget ha tilgang til godkjent ettersøkshund. Les mer om dette her.​ ​

Høres rådyrjakta spennende ut? Bli med på introjakt i høst!

Skitt jakt!

Jakt- og fiskepodden snakker om rådyrjakt

De kan beite i ro og fred midt i byggefeltet, men i neste øyeblikk overlister de glatt de beste hundene og jegerne. Vi skraper litt i overflaten på en intens, fleksibel og spennende jakt som kan gi deg gastronomiske opplevelser.

Noen tips på veien kommer selvfølgelig også fra folket i studio; fagsjef i Statskog, Jo Inge Breisjøberget, og informasjonssjef i NJFF, Espen Farstad og kommunikasjonssjef i Statskog, Trond Gunnar Skillingstad.

Rådyrjakt med hund i Røyrvik