Isfiske: vinteraktiviteten for hele familien

Fisketurer er ikke kun forbeholdt sommerhalvåret. Isfiske er en aktivitet hele familien kan glede seg over dersom dere har tilgang på et islagt vann.

Publisert: 30. desember 2021 kl. 08.52

Sist oppdatert: 01. juni 2023 kl. 11.08

Usikker på hvordan du kan komme i gang med isfiske? Vi hjelper deg på vei!​

Slik foregår isfiske

Isfiske kan foregå på både sjøis og ferskvannsis, men avhenger helt og holdent av trygg og sikker is. Det er alltid viktig å vise isvett, og følge med på isvarslingen. Du isfisker ved å borre hull i isen der du ønsker å slippe ned et snøre. For å få napp kan du bruke blink, sluk eller pilk.

 • Blink, også kjent som røyeblink, er en skje som tiltrekker fisk til kroken og agnet som henger på.
 • Sluk er et kunstig fiskeagn, ofte laget av metall.
 • Pilk er et fiskeredskap som består av en til flere fiskekroker festet til et blankt metallstykke som tiltrekker seg fisk. ​

Barn synes ofte isfiske er forlokkende og spennende. Det er en helt unik opplevelse å gå på tykk is over et stort vann, hvor små og store fisk skjuler seg. For foreldre byr isfiske på en sosial aktivitet ute i det fri, et avbrekk fra hverdagen og muligheten til å nyte fred og ro.

Dette utstyret trenger du

I tillegg til blink, sluk eller pilk trenger du følgende for å isfiske:

 • Pilkestikke, en liten type fiskestang til isfiske
 • Isbor
 • Ispigger
 • Agn

Selv om det er lite som skal til for å fiske på isen, finnes det også mye ekstra utstyr som kan være nyttig å ha med seg. Det kan være teleskopklepp, fjellduk, sitteunderlag, stol, isbrodder til sko, en kasteline, lokkemiddel med lys og kanskje en nappvarsler dersom du vil ta en pause, men være sikker på å få med deg fangsten.

Hva kan du få på kroken? ​

Når du isfisker er det vanligst å fiske etter røye, abbor og mort. Disse fiskene foretrekker forskjellig agn.  

Røye er en fisk som tilhører laksefamilien. Fisken kan bli svært stor, men det vanligste er å fiske røye på opp mot 3 kilo. Røya trives best ved lave vanntemperaturer, og er dermed en utmerket fisk for isfiske.

Hvilket agn liker røye?

 • Maggot
 • Akkar
 • Seilaks
 • Rekebiter​

Abbor er en ferskvannsfisk som kan bli mer enn 60 cm lang. Størrelsen varierer selvsagt, men du får sjeldent en abbor som veier over to kilo på kroken. Biter først én abbor følger det ofte fler.

Hvilket agn liker abbor?

 • Maggot
 • Meitemark 

Mort er både en ferskvanns- og brakkvannsfisk. Da dette er en tallrik rase er den ofte lett å fange. Morten er en liten kar, og den vanligste størrelsen er mellom 15-25 cm på omlag 200 gram.

Hvilket agn liker mort?

 • Maggot
 • Meitemark ​

Slik tilbereder du fersk fisk på bålet:

Det finnes mange ulike måter å tilberede fisk på bålet. Noen pakker inn fisken med tilbehør i folie, men dersom du vil kjøre en tradisjonell middag, vil fisk på pinne være storartet. Du behøver ikke noe mer enn fisk, bål, en pinne og en kniv, men for smakens skyld kan du også pakke med deg litt salt, sitronpepper, smør og knuste laurbærblader.

 1. Start med å rense fisken skikkelig, men ikke bruk tid på å skrape skinnet med mindre du vil spise det. Behold hode og hale.
 2. Finn en solid pinne fra et levende tre, og pass på å ikke velge tørre pinner som lett kan ta fyr. Fjern barken, spikk enden spiss og stikk den gjennom kjeften på fisken. Fest spissen i kjøttet bak gattåpningen.
 3. Gni salt, sitronpepper og laurbærblader inn i kjøttet og vent litt så det trekker til seg smak. Smør også gjerne fisken med litt smør for smak og mørhet.
 4. Vent til bålet har brent ned til en solid glohaug, og stek fisken over denne.
 5. Roter med jevne mellomrom, så fisken ikke blir svidd, og pass på å ikke la fisken få for mye varme slik at kjøttet blir tørt.
 6. Kjøttet kan du sjekke underveis i prosessen, og fisken er klar når beina slipper kjøttet.

Fisk på pinne kan spises rett fra fiskeskinnet med fingrene eller bestikk. Ønsker du tilbehør til maten kan du ta med poteter og grønnsaker i folie, som enkelt kan ligge og godgjøre seg i glohaugen. ​

Slik tenner du bål om vinteren:

I Norge kan vi tenne opp bål i utmark mellom 15. september og 15. april. Det kan være lurt å ta med ved hjemmefra dersom du skal tenne opp bål ute i det fri. Denne veden er tørr og lett å fyre opp. Ofte kan du også oppleve mangel på noe å fyre med i populære turområder.

 1. Fjern mest mulig av snøen før du stabler vedkubber lagvis oppå hverandre.
 2. Stable veden på tvers av hverandre, og legg den våteste og dårligste veden i bunnen.
 3. Over vedstabelen er det alltid lurt å legge småkvist og tørr ved som enkelt tar fyr.
 4. Forsøk å tenne bålet fra toppen, ikke fra bunnen, dersom det er mer enn 10 cm snø på bakken. Da unngår du et bål som synker ned i snøen og kveles raskt.
 5. Fyll på kubber og kvist ved behov etter at bålet har kommet skikkelig i gang.

Blåser det mye når du skal tenne bålet bør du huske å huke deg godt ned over veden, med ryggen mot vinden. Da fungerer du som et vindskjold, og unngår at fyrstikken slukkes. ​

Skaff dere familiemedlemskap i NJFF

NJFF har mange spennende vinteraktiviteter du kan være med på. Dersom hele familien ønsker å fiske eller jakte mer sammen kan et familiemedlemskap kanskje være noe for dere?

Isfiske i Stabbursdalen