MENY hamburgermeny Close-menu button

Jaktstart for småviltjegerne

10. september er den store dagen for småviltjegerne, med jaktstart på blant annet rype- og skogsfugl. Totalt var det 83 500 jegere som var på småviltjakt sist jaktår. Det er en oppgang på 6,6 % fra sist år.

Rypejakta omtales ofte som folkejakta i Norge. Intet annet vilt felles i så stort antall. Totalt ble 176 500 ryper felt i løpet av jaktåret 2020/2021. Det er en oppgang på 18,2 prosent fra året før. Det fordeler seg på 126.800 liryper og 49 700 fjellryper. Det er et betydelig færre antall felte ryper enn for 20 år siden. Bak dette ligger det blant annet en endring i holdning om uttak blant rettighetshavere og rypejegere med innførsel av kvotebegrensinger per jeger og lokalt kanskje også svakere bestander. 

Utbyttet av orrfugl og storfugl gikk også opp i fjor sammenlignet med fjoråret. På landsbasis ble til sammen 9 490 storfugl og 18 180 orrfugl skutt. Det er en oppgang på henholdsvis 41,6 prosent og 30,4 prosent. 

Slik blir rypejakta

Rypehøsten ser lovende ut i Sør-Norge, men som vanlig er det variasjoner. Les mer her. ​

Mye å jakte på

Småviltjakta omfatter mer enn rypejakta. På resten av småviltjakta er tilgangen ofte god for jegeren, prisen lav og sesongen lang. I "den frie jakta" på hav og fjord er jakta til og med gratis!

Etter rype er ringdue den småviltarten det skytes mest av, og sist jaktår ble det felt 33 660 ringduer. Det er en oppgang på 3,8 prosent fra året før. ​ Det ble også felt 13 160 grågjess og 9890 stokkender, samt 14 730 harer, 21 720 rev og mye annet jaktbart vilt. 

Ut i nytt terreng?

Skal du prøve deg i nytt terreng i år? Husk å ta forholdsregler når du ferdes i ukjent landskap: Hvert år er det redningsaksjoner etter jegere som har gått seg vill. NJFF vil derfor oppfordre alle jegere til å tenke sikkerhet:

  • Ha med et signalplagg i sekken. Dersom uhellet er ute, vil et signalplagg lette arbeidet for letemannskapene.
  • Lær deg å bruke GPS, kart og kompass. Dette er obligatorisk utstyr i jaktsekken. Sørg for at du kan bruke det riktig.
  • Last ned "Rett hjem-appen" til NJFF. Dette er et supplement til kart og kompass, men like fullt et nyttig hjelpemiddel som virker også der det ikke er telefondekning.

Rett hjem-appen kan lastes ned på App Store for iPhone og på Google Play for Android-telefoner.  ​​​​

Her kan du laste ned en NJFFs jaktvettregler

Skitt ja​kt!​​​

Les mer: