Fysiske tiltak i sjøørretbekken

I denne serien på tre har vi i første del snakket litt om lover, regler og tillatelser, i andre del tok vi for oss litt detaljer rundt temaet befaring og analyse. Her i den tredje delen skal vi snakke litt om hvordan vi kan forbedre eller gjenskape leveområder til sjøørreten.

Publisert: 02. oktober 2023 kl. 11.44

Sist oppdatert: 02. oktober 2023 kl. 11.46

Utgangspunktet i denne artikkelen er hentet fra Norske lakseelver sin håndbok for mer liv i elva og Norce sin "Tiltakshåndbok for bedre fysisk vannmiljø".

Etter befaring kommer analysen, hva slags tiltak skal iverksettes og hvorfor er spørsmål som må besvares.  Disse utdragene fra Norske lakseelver sin håndbok for mer liv i elva gir en en god beskrivelse av aktuelle tiltak.

  • Gytegrus med mange hotellrom i nærheten
    Ungfisk av laks og sjøørret lever i nærheten av gyteområdet det første året. Eldre ungfisk oppsøker grovere substrat og større hulrom. Derfor forklarer andelen grus (godt gytehabitat) sammen med høy forekomst av litt grovere grus og steinbunn (gode oppveksthabitat) i nærheten av gyteplassene, mye av elvas produksjonsevne.

 

  • Gytegrus mangler Om det er slik at strømforholdene i elva legger til rette for mulige gyteområder, men grusen mangler, kan et aktuelt tiltak være å legge ut gytegrus. Å legge ut gytegrus kan være et enkelt tiltak. Det er selvsagt lettere å gjennomføre slike tiltak i side- vassdrag eller mindre vassdrag sammenlignet med i større vassdrag.

 

  • Kantvegetasjon Kantvegetasjonen er et «kinderegg». Den gir mat til fisken, den gir skjul, den gir lavere vanntemperatur og den binder jorda og holder på den i episoder med styrtregn. De områdene som er kartlagt som gode, eller potensielt gode områder i elva for gyting og opp- vekst – og som mangler kantvegetasjon – bør få første prioritet for tiltak. Før man starter med tiltak er det viktig å avdekke hvorfor kantvegetasjonen mangler.

 

  • Det mangler stein Om analysen viser at det er godt med gytegrus, men at det mangler grovere substrat i elvebunnen, kan utlegging av stein være løsningen for å skape flere «hotellrom» for ungfisken. Ofte er stein fjernet ved utrettinger, kanalisering eller forut for tømmer- fløting. Stein kan legges ut enkeltvis eller i klynger. Å legge ut stein kan være et enkelt tiltak. Det
     
  • Fisken i sentrum Det er ikke fiskeren som bør få lov til å bestemme hvor det er kantvegetasjon eller ikke. Fiskens ve og vel må være fokus.

 

Når man har funnet bekken sine flaskehalser er det altså tid for planlegging og utførelse av de spesifikke prosjekter. Her er Norce sin Tiltakshåndbok for bedre fysisk vannmiljø meget god å ha.

Disse tre artiklene er ment som en liten innføring. Alt det vi har snakket om kommer snart ut i form av lettleste håndbøker dere alle kan bruke for å skape vellykkede prosjekter.

Når håndbøkene er ferdige vil de publiseres her, så følg med i tiden som kommer.