Hvordan lykkes vi i å åpne en kulvert?

TOJFF sin Kultiveringsgruppe har de 13 siste åra jobbet med kultivering av sjøørretbekkene i vårt nærområde.

Publisert: 08. mai 2023 kl. 09.16

Bekkene som vi har utført biotop forbedrende tiltak i ligger i Færder kommune på øyene Nøtterøy og Tjøme. Flere av disse bekkene har noen strekninger som er lukket. Denne bekken, Budalsbekken, har fritt løp fra havet og opp 150 meter. Der går den inn i en kulvert (rør med diameter 1000mm). Lengden på røret er 42 meter, og midtveis har den et bend på 135 grader. Oppstrøms kulvert er innløpet dekket av en rist.

Vi trodde lenge at den nederste kulverten var et naturlig vandingshinder for fisken. Kulverten hadde godt med fall og vanntrykket ut av kulverten var til tider veldig stort. Rista oppstrøms kulvert ble hver høst fylt med kvister og løv og vannet flommet over og ut på en nærliggende golfbane. Dette ble trøblete for golferne, kommunen og oss. Vi måtte ut flere ganger i uka for å rydde og åpne kulverten.

Siden arbeidet skulle utføres nært sjøen, delvis i sjøørretførende vassdrag, var arbeidet søknad pliktig til Statsforvalteren. Her kom trumfkortet.

Vi har i mange år jobbet tett med Statsforvalteren og kunnskapen vår ble verdsatt. Kommunen fikk tillatelse til å skifte ut overvannsledningen, men alt arbeidet skulle overvåkes av oss.

Litt prat med politikerne og administrasjonen fikk vi de med på at samtidig med å skift ut den ene kulverten kunne de også åpne den andre da arbeidet likevel skulle gjøres – det fikk vi dem med på.

Men det var problemer:

«Vår kulvert» dekket en viktig fiberkabel, en høyspent kabel og i grunnen rundt kulvertene lå det flere rør. På tross av dette ble arbeidet gjort.

Resultatet

Overvannsledningen fikk en ventil i ende slik at fisken «ikke skulle gå feil». Ny kabel ble lagt. «Vår kulvert» fikk to mindre kulverter, og mellom disse et bredere bekkeløp. Den brede delen fikk Larvekittblokker på kanten. Dette skulle gi et bedre inntrykk og stabiliser bekkekanten bedre. Dette fordi det kunne bli en del trafikk av tyngre kjøretøy ned til Rensestasjonen som er nabo til bekken.

Nytt bekkeløp oppstrøms gammel kulvert ble sprengt/pigga ut. Bekkebunn ble dekket med «plukkstein fra jordene» og flere større steiner ble lagt ut i bekken. Også den utvidede delen av bekken fikk flere store steine. Dette for å kunne ly for yngel og god strøm i vannet.

Når alt arbeid var sluttført av kommunen gikk vi inn med finarbeidet ved å legge ut mer stein og grus i bekken.

Under hele arbeidsperioden var vi delaktig med å veilede og informere. Flere fisk, 1+ og 2 åringer ble forsiktig reddet av arbeiderne og flyttet andre steder i bekken. De hadde lært masse og vi opplevde at de i framtida vil bli gode beskyttere for alt liv i bekken.

Sjoorret_Budalsbekken.jpg
Møysommelig arbeid med kulvert