Nye miljøkrav, en gave til sjøørreten

En av sjøørretens største utfordringer er arealendringer og tap av leveområder. Tap av natur og redusert vannkvalitet er nøkkelord for å forstå hva sjøørreten står ovenfor.

Publisert: 01. februar 2023 kl. 11.44

Sist oppdatert: 02. februar 2023 kl. 11.29

I og rundt Oslofjorden bor det cirka 1,6 millioner mennesker. Over 40% av Norges befolkning bor under 45 minutter kjøring fra Oslofjorden. Denne befolkningstettheten har tatt pant på enorme landområder med tilhørende tap av natur. Bilde under er en god illustrasjon.

 

Store tap

Hvor mange sjøørretbekker som har gått tapt er det faktisk ingen som vet, men det er mange. Nesten alle de bekkene vi har igjen er negativt påvirket i en eller annen form. Det å finne en frisk sjøørretbekk i dette området er blitt en sjeldenhet. På toppen av dette har vi mistet store arealer i sjøen, spesielt mange av de grunne områdene sjøørreten og mye annet marint liv er avhengig av er borte. Ålegrassenger og områder med unik bløtbunn er på faretruende lavt nivå. Bildet under er et eksempel fra Hvaler, her kan man se hvor mye av de grunne områdene i sjøen som er tapt bare de siste 60 år.

Her er livsviktige habitater byttet ut med bebyggelse, båtplasser og utslipp. Slike eksempler finner en dessverre langs hele Oslofjorden. Summen av negative påvirkninger er derfor svært høy både lokalt og regionalt.

I havet er dessverre situasjonen den samme. En kombinasjon av arealendringer på land, for dårlig renset avløp, ødeleggelse av bunnhabitater og overfiske har ført til at Oslofjorden er på randen av økologisk kollaps. Dette er det ingen vits i å pynte på; det er dessverre fakta.

Det er med andre ord ikke lett å være sjøørret i Oslofjorden.

 

Allikevel noe positivt

Når denne dommedagsprofetien er nevnt er det likevel på tide med noe positivt.

I 2021 kom regjeringen på banen med planen: «Helhetlig tiltaksplan for en ren og rik Oslofjord med et aktivt friluftsliv». Denne planen er et første skritt i riktig retning.

Et av de prioriterte områdene en skal jobbe med, er landbruket. For sjøørretbekkene er det antagelig i denne sammenhengen at de fleste arealer har gått tapt. Bekkene har mistet sitt naturlige løp, kantvegetasjon er fjernet, kulverter sperrer, det er uønsket avrenning, drenering og forurensing m.m.

Den 01.01.2023 kom det en ny forskrift som forhåpentlig vil bidra til en positiv utvikling på dette området. Dette er gledelig å se. Det er altså håp i hengende fiskesnøre!

Den nye forskriften heter: «Forskrift om regionale miljøkrav i jordbruket, Oslo og Viken».

For oss som jobber for sjøørreten er dette et skritt i riktig retningForskriften skal ikke bare beskytte, men kan om den følges godt opp også forbedre tilstanden i svært mange av bekkene våre.

Oslofjorden er en enormt viktig arena for rekreasjon og fritid.  Det å ha et rikt og mangfoldig sportsfiske er derfor et meget viktig satsningsområde for Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Det står for tiden dårlig til for store deler av miljøet i Oslofjorden, men det er mulig å snu den negative trenden. NJFF sjøørretriket er til nettopp for å bidra i denne viktige snuoperasjonen.

En frisk Oslofjord kan og vil gi fiskeglede til alle, for alltid.