Sjøørreten fra gyting til graving

Fra sen vinter til langt utpå sommeren er det sjøørreten som opptar mange i Kråkerøy JFF. Da kan det handle om å gi den gode oppvekst- og levevilkår eller å få den på kroken, men alltid handler det om å ha det trivelig sammen med andre folk. Det er Kråkerøy JFF flinke til.

Publisert: 12. juli 2023 kl. 08.40

Kråkerøy Jeger- og Fiskerforening (KJFF) har en rekke aktiviteter som vi kan tilby våre mer enn 250 medlemmer. De viktigste arenaene er klubbhuset på Kjøkøy fort, sjø, øyer, holmer og skjær i Fredrikstad- og Hvalerskjærgården og jaktterreng i Fredrikstad og Grue. Foreningen har egne jeger- og fisker-utvalg, som sammen med kvinnegruppe, ungdomsgruppe og barnegruppe driver aktiviteter for store og små. Fra sen vinter til langt utpå sommeren er det sjøørreten som opptar mange i KJFF. Da kan det handle om å gi den gode oppvekst- og levevilkår eller å få den på kroken, men alltid handler det om å ha det trivelig sammen med andre folk.

Sjøørret
KJFF er engasjert i sjøørretens liv fra gyting til graving. I en gytebekk på Enhuus like ved ungdomsskolen på Kråkerøy gyter ørreten i høstflommene. Her er gamle og unge medlemmer, skoleelever og andre støttespillere engasjert i å skape best mulig forhold for gyting og oppvekst av yngel. Den lille bekken er sårbar for sommertørke, forurensing og gjengroing. NJFFs «Sjøørretriket» og fylkessekretæren har stilt opp med både faglig bistand, penger og motivasjon.

Restaurering av ørretbekker er hardt arbeid, men med velfortjente pauser. Her tar noen av ildsjelene en velfortjent hvil ved Enhuusbekken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blangseturer
I fiskesesongen håper vi at flest mulig yngel har vokst seg til å bli stor, fin ørret langt over minstemålet, som lar seg lure til å bite på en flue, sluk eller wobbler. Blangseturer etter sjøørret er et fast innslag i Fiskerutvalgets årsplan. På disse turene får ferskinger og drevne fiskere med 60 års erfaring den samme erkjennelsen: Sjøørreten er ikke lett å lure, men det er mye spenning og trivelig fellesskap i å prøve. Felles matpause på en holme er en fin arena for erfaringsutveksling og planlegging av hvor fisken skal tas etterpå. Noen har prøvd seg på fluebinding og fått ørret på selvbundet flue. Det blir ikke bedre!

Fiskeaften
Et årvisst arrangement i KJFF er Fiskeaften rundt første april. Da kan en som kjent servere usannheter med god samvittighet, og på denne kvelden stiller medlemmer i foreningen med et knippe av egne fiskeretter. Her kan det vanke sjøkreps, kaker, posteier, nydelig fiskesuppe og selvfølgelig – gravet sjøørret. I år stilte Bjørn-Tore Kjølholt fra NJFFs «Sjøørretriket» opp med engasjerende og kunnskapsrikt foredrag. Fiskeaften er ett av mange medlemsmøter som foreningen avholder i klubblokalet i den gamle messa på Kjøkøy fort. Her arrangerer vi gjennom året også flere jegerprøvekurs, og her har foreningen egen skytesimulator der reaksjonsevne og teknikk kan finslipes – midt i blinken for ungdomsgruppa.

Havfiske
Vinteren 2023 prøvde vi oss på dypt vann langt til havs utenfor torskefredningssonen. Det ble med den fine turen – for den eneste som hadde et napp var yngstemann Oscar. Men turen var viktig likevel. Vi blir godt kjent på slike turer, og opplever felles engasjement for en levende Oslofjord. Hvorfor får vi ikke fisk? Hva er årsaken til at det er så lite fisk i havet nå? Hvor dumt er det ikke å dumpe hundretusenvis av kubikkmeter med muddermasser i Hvalerskjærgården? Men det finnes også noen lyspunkter. De som fisker sjøkreps kan fortelle at de nå slipper ut mye mer småtorsk fra teinene enn for få år siden. Det kan være et godt tegn.

Skipper Roy Bye i intens konsentrasjon for å finne den beste fiskeplassen

Aktiv barnegruppe
Det er fint å ha engasjerte småbarnsforeldre. Barnegruppa i KJFF har turer og aktiviteter der de minste får smaken på gleden ved natur, friluftsliv og fellesskap. Fiskesommer i Utgårdskilen er et årvisst arrangement i fint samarbeid med Hvaler JFF. I slutten av mai i år var Barnegruppa med på besøk i gytebekken på Enhuus. NJFF sentralt sponsa turen som et «Urban»-prosjekt og stilte med fotograf Kasper Fosser, som har laget en nydelig filmsnutt. Der ser vi ivrige unger som lemper hvilesteiner ut i bekken slik at yngelen kan få trygge oppvekstplasser. Filmen kan du se her. Minstemann var ikke stort støtte enn steinen han lempa, men for en arbeidskar. En overnattingstur på Akerøya var også en kjempesuksess med båtliv, glade fiskere og fin fangst.

Solvår Barm gleder seg til nykokte sjøkreps på brygga Foto: Kristine Norsted

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En god historie til slutt

Bestemor med fiskestang og hagle

For mange år siden bestemte jeg meg for å ta jegerprøven, men det ble liksom aldri noe av. Det var alltid noe annet som var viktigere. Og kanskje jeg syntes det var litt skummelt. Nå er drømmen revitalisert takket være KråkeRøyene – kvinnegruppa i Kråkerøy Jeger- og Fiskerforening.

Jeg har vært medlem av NJFF i noen år, for jeg har alltid vært glad i å fiske, men de siste årene har det blitt sørgelig lite av det. Det endret seg da primus motor Kristine Norsted for noen måneder siden lurte meg med i KråkeRøyene. Lurte og lurte – jeg var ikke så vanskelig å be, og jeg må si at det har blitt et strålende tilskudd til pensjonistlivet.

Det første møtet med KråkeRøyene skjedde i mai, da jeg ble med på hagleskyting for kvinner. Litt nervøs, men etter mange bomskudd traff jeg endelig leirdua. Begeistringen og mestringsfølelsen sitter fremdeles i kroppen. Så ble det krepsetur med trekking av teiner og et nydelig måltid på brygga. Toppen av alt (foreløpig) var likevel å få være med på blangsetur og få min første sjøørret – 40 centimeter og nesten en halv kilo. (Den virket mye større.)

I KråkeRøyene blir du tatt imot med åpne armer. Spørsmål blir vennlig besvart, og du trenger ikke å føle deg dum selv om du i utgangspunktet kanskje ikke mestrer alt. Så takk til Kristine! Og til Roy og Stig som har hatt stor tålmodighet selv med ei litt klønete kjerring på snart 70.

Hilsen Kirsti Knudsen på Asmaløy, Hvaler

 

Kirsti Knudsen med fin fangst
Foto: Anne Vines