En flott sjøørret fanget på en sommer ettermiddag.

Tips og gode råd – sjøørret om sommeren

Sjøørreten er en fantastisk sommerfisk, du må bare vite hva den driver med i varmen. I denne artikkelen skal vi by på noen nyttige tips som forhåpentligvis vil gi deg inspirasjon og fangst i sommervarmen

Publisert: 12. juni 2023 kl. 09.48

Sist oppdatert: 12. juni 2023 kl. 09.47

Norge er et langstrakt land. I denne artikkelen skal vi beskrive sjøørretfisket sør i landet nærmere bestemt Skagerrak og Kattegat.

Hva mener vi med sommerfiske etter sjøørret? En god indikator er vanntemperatur. Når vanntemperaturen bikker 17/18 grader, makrellen og horngjel dominerer med sin bitevillighet, da er sommerfiske etter sjøørret i gang.  I denne perioden kan det være vanskeligere å fange sjøørret og mange velger å avslutte sjøørretfisket for å vente til høstfisket eller helt frem til neste vår.  Men ikke gjør det, for sommeren byr på et meget spennende fiske og en sjøørret i fantastisk kondisjon.

Mange har sikkert hørt at nattfiske er løsningen om du skal fiske sjøørret om sommeren. Det ligger mye sannhet i dette, men det er og med stor moderasjon. Jeg har ofte godt sjøørretfiske tidlig om morgenen og kveld.  Når solen gir sakte slipp og skumringen gir trygghet kommer sjøørreten frem, opp fra de litt dypere vannlag for å jakte grunna og i strømmene.  På morgenen er de predatorer inne i strandsonen hvor de jakter bland annet tobis. Sommeren er faktisk en fest for en sjøørret. Når sjøen nærmer seg badetemperatur, kommer det store mengder av sild og brisling inn til kyst og fjord. Du har sikkert sett det ved brygga, store stimer av brisling. Sjøørreten vet dette, den utnytter festen til det fulle. Men fisket kan og være meget bra midt på dagen, du må bare vite hvor. Dette skal jeg forklare nærmere lenger ned i artikkelen.

Artikkelforfatter ute i flyteringen timene før soloppgang. Herlig sommerfiske.

Temperatur og tilgangen på føde styrer atferd

En sjøørret styres i stor grad av tre faktorer, vanntemperatur, tidevann og føde. Klarer man å finne ut av disse faktorene vil du og finne sjøørret. Det er denne kunnskapen som er vår forutsigbare fordel i jakten etter sjøørret.

Sjøørreten er en opportunist, den spiser stort sett det den kommer over. Men den er også smart, holder seg i de områder hvor den kan få mest mulig tilbake på minst mulig energi brukt.  Om sommeren er det ofte sild, brisling og tobis som er hoved føden til sjøørreten. Småsild og brisling er ofte å se sammen om sommeren og de har stort sett den samme adferden. Tobis er en helt annen art med en helt egen adferd. Det er altså viktig å skille mellom disse artene slik at du velger riktig plass med riktig agn.

Tobis er et samlebegrep for flere arter innen silfamilien

På engelsk kalles denne fisken for “sandeel”, sandål. Dette er et dekkende navn for denne spesielle fisken som og har en fascinerende atferd. Havsil er den viktigste arten for det kommersielle fisket og som navnet tilsier er dette en havgående art. For oss sjøørretfiskere er det derimot småsil som er mest aktuell.  Småsil skiller seg i utseende ikke så mye fra storsil eller havsil, og kan være lett å forveksle.  Småsilen kan bli opptil 20 cm lang, og finnes fra grunna ned mot ca. 30 meters dyp. Når Småsilen ikke jakter på mat, graver den seg ned i sanden. Et annet navn for denne raringen er derfor sandgrevling.

Småsilen tilbringer natten nedgravd i sanden og den kommer så fort dagen gryr. Da kan de samle seg i store stimer på grunna hvor de jakter småkreps og forskjellige typer plankton. Det er lyset som styrer småsilen sin adferd. I juni og juli mnd. graver den seg ned ved 22-24 tiden og “står opp” igjen en plass mellom klokken 4 og 6 på morgenen. Her er det lokale variasjoner, men som et utgangspunkt.

 

Ta med frokostkaffen og stanga ned til badestranda

Det flotte med sommeren er at vi ofte camper i nærheten av noen langgrunne badestrender. Disse strendene som yrer av badegjester, kan by på et meget godt sjøørretfiske. Men for å få sjøørret og unngå å sette kroken i baderinger og badenymfer er rådet å stå opp tidlig på morgenen.  Vær på plass før sola står opp kommer småsilen opp fra sanden, sild og brisling er på plass. Sjøørreten trekker inn på grunna for å jakte.

 

Sjøørreten er på brisling og sildejakt

Om sommeren kommer som sagt silden og brislingen inn til kysten. Begge arter er pelagiske stimfisker og brisling og småsild er ganske like. De er også ofte å finne sammen.  Brislingen kjennes igjen med at ryggfinnene sitter litt lengre bak en hos småsilden. Brislingen har og en skarpere “kjøl” og større skjell en småsild. Brisling, sild og småsild er natt aktive fisker. Om natten vandrer ofte voksne individer av sild rundt om i vannmassene. Disse store fiskene er et attraktivt måltid for sjøørreten. Dorge på natten med store wobblere er altså en oppskrift for å finne de virkelig store sjøørretene.

PS. Mindre sjøørret er enkle å fange, de har stort sett det samme tilholdssted som tidlig vår. Dette er fisk som stort sett er under minstemål og kommer du over en slik plass så fisker du på feil sted.

Her fikk artikkelforfatter en sild på en liten reke. Det er altså ikke bare sjøørreten som jager mat på sommeren.

Du kan fiske sjøørret midt på dagen også

På dagtid i varmen søker ofte sjøørreten ned i vannlaget og mot plasser der det er strøm. I strømmende vann er det mer oksygen som er kjærkomment for en sjøørret i varmt vann.  Når tidevannet er på det raskeste, kan du prøve i grunne sund som på bildet under. Odder og skjær er en yndet plass. Bruk tidevannstabeller aktivt.

Slike plasser ut mot havet kan by på flott sommerfiske etter sjøørret

For å forstå hvorfor er det lurt å ha litt kunnskap i ryggsekken. Forstår man atferden kan man i større grad forutse hvor sjøørreten er. Når havtemperaturen bikker 17 grader, blir sjøørreten uforutsigbar. Over 17 grader endrer sjøørreten med andre ord sin adferd. Ved varmt vann pendler den opp og ned i vannlaget med en pause i overflaten på natten. Det er nok denne atferden det «berømte» nattfisket har sitt utspring fra.

Den logiske forklaringen på dette er sjøørreten sin optimale vekstintervall. Optimal vekst oppnår sjøørreten i et temperaturvindu som strekker seg fra 12-17 grader. Altså trivselstemperatur. Undersøkelsen danskene har foretatt viser at sjøørreten ved å dykke opp og ned i vannlaget holdt en kroppstemperatur mellom 12-16 grader. Med andre ord den dykker som en jojo for at kroppen skal ha en optimal temperatur. Ned på dypet for å kjøle seg ned, så kommer den opp til de øvre vannlagene for å jakte. Så fort kroppen blir for varm så dykker de ned igjen. Det kan du lese mer om her.

Bilde av DTU Aqua. Her kan man tydelig se hvordan sjøørreten opptrer i vannlaget

Så da vet vi at sjøørreten altså jakter midt på dagen, selv om temperaturen i havet er veldig høy. Det vi også vet er at den er i overflaten i relativt korte intervaller. En av de beste områdene for sjøørreten om sommeren midt på dagen er altså grunne sund og odder med god fart i vannet og gjerne i nærheten av dypt vann. Her får de maks utbytte av tiden de har nære overflaten og kort vei ned for å justere sin kroppstemperatur. Her i strømmen kommer maten servert med tidevannet, det er og et mer oksygenrikt område. Vinn, vinn for en sulten og varm sjøørret.

Flott sjøørret tatt i et grunt sund en varm julidag

Praktiske fisketips kveld, natt og tidlig morgen

Velg deg ut noen relativt lette sluker i størrelse 10 til maks 20 gram. Mine favoritter er 10 og 12 gram. Nå er det de naturtro fargene som gjelder du skal imitere den naturlige føden. Sølv og blå, sølv og sort, dus grønn osv. Fisk relativt hurtig men variert og med spinnstopp. Ser du en silde / brisling stim som koker så kast ved siden av stimen eller godt over. Et godt tips er å ta spinnstoppen når sluken eller flua er midt i stimen, dette trigger sjøørreten til hugg. Sjøørreten kan ofte følge etter agnet uten å ta. Prøv da følgende:

  1. Du fisker med feil imitasjon, bytt flue eller sluk.
  2. varier hastigheten på agnet.
  3. Sjøørreten kan rett og slett være mett. Tilgangen på føde kan være enorm på denne tiden og sjøørreten har bettperioder. Vent noen timer eller bytt plass.

 

Fiske med agn er morsomt for store og små

Sommeren er en flott tid for å inkludere barna med på fisket. På dagen ved stranda eller på brygga kan du ta med småfolket i jakten etter brisling eller strandreker i pyttene.  Ta med en finmasket håv og legg fangsten i en bøtte så barna kan studere og ta på. Kombiner dette med krabbefisket så har dere aktiviteter som er morsomme og lærerike. Ta vare på noe av fangsten og bruk dette senere på kvelden som agn.

Det å fiske med dupp er utrolig spennende, kanskje den beste måten man kan inkludere et barn med på fisket. Sjøørret, makrell og småsei biter villig hele sommeren. Ta med noen fisk med hjem og lag kveldsmaten av det. Når det lille krypet har sovnet er tiden inne for å rigge stang og komme seg ut. En perfekt sommerdag.

Fiske sjøørret om sommeren oppsummert

  • Fisk ved de langgrunne strender tidlig på morgenen. Bruk gjerne tobis imitasjoner.
  • Oppsøk gjerne strømsund eller odder på dagen. Bruk tidevannet til din fordel. Vent på fisken. Det kan være bett i en liten periode så blir det brå stopp. Men utafra kunnskapen her lært så vet vi at den kommer tilbake, sjøørreten må bare kjøle seg litt ned.
  • Dorge kan være meget effektivt. Spesielt om du har utstyr til å finne ut hvor fisken er i vannlaget. Man leter ikke etter sjøørret, men maten til sjøørreten. Finner du sild og brisling er nok sjøørreten i nærheten.
  • Inkluder barna på stranda i jakten etter agnfisk, de elsker dette. Ta de gjerne med på fisketur. Det er jo lov å være litt sent opp på kvelden når det er sommerferie.
  • Fisk med variert tempo og husk spinnstopp.

 

PS. Sjøørret og ørret har det ikke så lett i varmt vann. Om du skal sette tilbake fisken så la den hvile en stund i håven før du løfter den opp! Du kan prøve selv. Løp en 800 meter så fort du kan og hold så pusten i det du passerer målstreken. Jeg vil tro dette blir relativt ubehagelig. La fisken få hvile, få tilbake pusten før du kroker av med en skånsom og rask metode.

 

Med dette ønsker NJFF sjøørretriket deg lykke til med sommerfisket.

God sommer