Vil du jobbe med vannforvaltning og sjøørretbekker?

Har du lyst til å ha sjøørretbekker og vannforvaltning som jobb er det faktisk mulig fordi det er et satsingsfelt i norsk naturforvaltning, sier førsteamanuensis og bekkeentusiast Stian Stensland ved NMBU.

Publisert: 05. juni 2023 kl. 07.43

Sist oppdatert: 05. juni 2023 kl. 07.49

Videre forteller Stian Stensland at vi er et godt stykke unna målene om god økologisk tilstand i norske vannforekomster. Samtidig er vi inne i FNs tiår for naturrestaurering, og Norge skal følge opp det arbeidet med en handlingsplan for restaurering av vassdrag. Mye arbeid gjenstår og arbeidsmulighetene er gode for de med rett utdanning og kompetanse. Typiske stillinger er gjerne som vannområdekoordinator, hos statsforvalteren, Miljødirektoratet, i kommuner eller i organisasjoner som NJFF, Norske Lakseelver, Naturvernforbundet, konsulentselskap som SWECO, Multiconsult, eller forskningsinstitusjoner som NINA, NORCE eller hos Universitetene.

 

Utdanningsmuligheter

NMBU er det eneste studiestedet du får kombinert både den naturvitenskapelige og samfunnsvitenskapelige delen av fiskeforvaltninga. Dette er viktig fordi fiskeforvaltning er mere enn fisk. Naturen klarer jo seg godt uten oss mennesker, så det å forstå hva mennesker gjør, hva slags syn de har på evt. restaureringstiltak, og hvordan man får til samarbeid i fiskeforvaltning og dugnadsarbeid er viktig.  Emner i arealplanlegging, miljøøkonomi, miljørett, og naturveiledning gir deg slik kunnskap og inngår i flere av NMBUs studieprogrammer. Skal du arbeide med dette feltet vil vi anbefale at du tar en mastergrad, og en masteroppgave med bekketema. Av naturvitenskapelige oppgaver kan det eksempelvis være å se på produksjonen av fisk i et vassdrag, forekomst av bunndyr, avrenning fra jordbruk og påvirkning på vann og fisk, effekten av naturrestaurering, vandring hos fisk ved hjelp av merking. Vi har også hatt tre svært spennende oppgaver om aktørers praksis og syn på forvaltning av kantskog ved vassdrag,  grunneieres syn på etablering av kantskog ved bekker, og en oppgave nå i år på hvordan utbyggere og forvaltninga forholder seg til kulverter som vandringshindre for fisk.

Av råd til studenter vil jeg trekke fram: Skaff deg felterfaring, vær frampå og positiv. Bli med på etablerte prosjekter der du treffer mange folk, får et nettverk og lærer mye i gode rammer. Ta en masteroppgave som er forvaltningsrelevant, og som sammen med emner du velger gir deg innsikt i hvordan vann- og fiskeforvaltninga fungerer.

NMBU har langvarige bekkeprosjekter flere steder der vi har godt samarbeid med og hjelp fra lokale aktører som grunneiere, jeger- og fiskerforeninger, skoler og andre. Å samle data over flere år er viktig for å følge de endringene som skjer. Det finnes mange masteroppgavemuligheter om sjøørretbekker og NMBU er spesielt involvert i prosjekter i Verdalsvassdraget (Trøndelag), Hølen-/Vestbyvassdraget og i Oslofjorden, samt Bognelv (i Alta). Du kan lese artikkel og se video fra Verdalsprosjektet her.

 

De mest relevante bachelorprogrammene ved NMBU er:

Økologi og naturforvaltning (realfagskrav)

Miljøvitenskap (realfag)

Biologi (realfag)

Man kan også starte på eks. Skogfag – kun generell studiekompetanse, og så velge fag som passer med egne studieønsker. Det er også mulig å ta enkeltemner ved NMBU, men merk at for mange naturvitenskapelig emner er det også relfagskrav. 

Etter en bachelor er det naturlig å gå videre med en master for å ha nok dybdekompetanse:

NF

Økologi

Biologi

Vil en eksempelvis gå mer i retning fisketurisme og sportsfiske er også masteren i Naturbasert reiseliv aktuell.

Noen emner som vi anbefaler ved NMBU:

•  NATF240 Fiskeøkologi og -forvaltning (10 stp. Vår)

•  NATF340  Fiskeforvaltning (10 stp. Høst)

•  ECOL350 Restaureringsøkologi (5 stp. Høst)

•  ECOL380 Økologi og forvaltning av elver og innsjøer (10 stp. Vår)

•  VANN200  Hydrologi (10 stp. Vår)

•  VANN210  Limnologi / ferskvannsøkologi (10 stp. Høst)

•  Flere VANN-emner

•  JUS220 Miljøforvaltningsrett (5 stp. Høst)

•  APL240 Miljø og planlegging, del 1 (5 stp. Vår) 

 

Nevnes kan også Sportsfiskelandslinja på Grong Vgs., sportsfiskerlinjene på Sund folkehøgskole (Inderøy) samt Skogn Folkehøgskole. Folkehøgskolene har bl.a vært med oss på NMBU ut i Verdalsbekkene.