MENY hamburgermeny Close-menu button
Bukkejakt

10 tips til bukkejakta

10. august starter bukkejakta. Her får du gode tips til hva du bør forberede deg på og hva som er viktig å tenke på for best mulig jakt.

  1. Skyt inn rifla. Rådyret er vårt minste hjortevilt og krever godt innskutte våpen.
  2. Bli kjent med bukkene i området på forhånd. Let etter feiemerker (groper og små trær hvor deler av barken er borte og hvor bukkene avsetter lukt for å markere reviret), hekseringer (når bukken jager etter geita løper de ofte i ring på samme sted, gjerne i en åker eller rundt et lite tre). Skulle du få øye på en geit er det å håpe at denne er i brunst. Da er nemlig bukken rett i nærheten.
  3. Beste jakttiden er gjerne grytidlig morgen og sent på kvelden. Det er da rådyrene er mest aktive.
  4. Bestem deg dagen før hvor du skal gå. Ikke rot rundt på poststedet den dagen du skal ut og jakte. Det setter lukt i terrenget, lager lyd og skremmer bukken.
  5. Smyg ut til posten uten å lage en lyd. Ta gjerne med en jernrive en uke i forveien og rydd unna raslende løv og kvist.
  6. Å bruke lokk kan være svært effektivt de første par ukene av bukkejakta. Lær deg å bruke denne før du setter i gang. Det ligger flere filmer på Youtube som viser hvordan.
  7. Tenk alltid vindretning. Postér slik at ikke vinden drar i samme retning som du forventer at bukken skal komme fra. Under slike forhold kan det være lurt å sitte med ryggen til en bergskrent, jorde eller hogstflate slik at du har kontroll bakover. Det aller beste er å sitte oppe i et jakttårn.
  8. Sitt musestille på post! Rådyr ser bevegelser og hører uhyre godt. Bruk kamuflasje og dekk til lys hud. Bruk myggstift.
  9. Er dere et jaktlag som har behov for å kommunisere, bruk lydløs SMS. Men vær varsom med mobillyset i skumringstimen.
  10. Under smygjakt sniker du deg inn på bukkene. Dette er det omvendte av posteringsjakt hvor bukkene kommer til deg. Smygjakt krever at du på forhånd vet hvor bukkene pleier å være. Det er også en stor fordel at du er kjent i terrenget og vet hvor du kan  bevege deg lydløst.

Husk å ha ettersøksavtalen i orden

Under bukkejakta skal du ha tilgang til godkjent ettersøkshund.