MENY hamburgermeny Close-menu button
Rådyrjakt

Rådyr

Når det kommer til rådyrjakt skiller vi på bukkejakt og ordinær rådyrjakt. Bukkejakten starter 10. august. Det er da kun lov til å felle gevirbærende bukk med rifle. Etter 25. september er det ordinær jakt. Da kan også hagle benyttes, og det kan jaktes med løs hund.

Rådyrjakt med hund i Røyrvik

Bukkejakt i Asker

Voksen rådyrbukk: I de kommuner hvor lokal forskrift åpner for rådyrjakt er jakttiden:10.08 - 23.12. 

Rådyr: I de kommuner hvor lokal forskrift åpner for rådyrjakt er jakttiden: 25.09 - 23.12. 

Oppgang i rådyrjakta

I alt ble 34 300 rådyr felt i 2020/2021, en oppgang på 7,5% fra året før. Flest rådyr ble felt i Viken med 9 580 felte dyr, fulgt av Trøndelag med 6 30​0 felte rådyr.​ Mange jakter rådyr på smyg og posteringsjakt, men det er også tillatt å bruke løs på drevet halsende hund på rådyrjakten.

Rådyrene er små og vanskelige å treffe. Det sentrale lungeområdet på et rådyr er ¼ av lungeområdet på en elg. Å treffe i lungeområdet på et rådyr med bredsiden til, er like vanskelig som å skyte 8 ½ eller bedre på en skive. 

Under jakt på rådyr skal jaktlaget ha tilgang til godkjent ettersøkshund. Les mer om dette her.​ ​

Høres rådyrjakta spennende ut? Bli med på introjakti høst!

Skitt jakt!

​NJFF-appen (for Iphone og Android) har​​ fått veldig god respons. De populære lokkelydene er gratis, og lydene kjøres i "loop-funksjon".​ Prøv deg på lokkejakt på rådyrbukk i år!

Lær deg lokkejakt​

 1. Tenk deg nøye om før du skyter rådyr i bevegelse. 
  Risikoen for bom og skadeskyting tredobles når rifleskyttere  prøver seg mot dyr som går og seksdobles mot dyr som løper.
  Det går nesten like dårlig når hagleskyttere prøver seg. 16 % av dyra som går blir bom- eller skadeskutte. For dyr som løper er nær hvert tredje skudd (30 %) et bom- eller skadeskudd.

 2. Vær klar over at enkelte jaktformer øker tilbudet av krevende skuddsituasjoner.
  Lagjakt med losende hund eller drivjakt mot poster er populære jaktformer etter rådyr, men risikoen for bom og dårlige treff er høy. Nær fem ganger så høy som under snikjakt alene. Under lagjakt opplever jegerne oftere tidspress og det skytes hyppigere mot dyr i fart og fra skytestillinger uten anlegg. Bruk tilrettelagte poster og gjennomfør jakta slik at jegerne i størst mulig grad kan være forberedt når dyret kommer mot posten.

 3. ​Under jakt med hagle bør det brukes grove hagl og skuddavstander mellom 10 og 20 meter.
  Hagle har flest dødelige førsteskudd på mellom 10 og 20 meter når det brukes hagl nummer 1 eller grovere. Små hagl øker både risikoen for skadeskyting og fluktlengden etter dødelige treff. Kortere skuddavstander gir mindre haglsverm og øker risikoen for at dyret oppdater jegeren og kaster i skuddsituasjonen.

 4. Bli kjent med dine ferdigheter som skytter på skytebanen. Ikke glem det under jakta.
  Hvilke skytestillinger og avstander mestrer du med rifla? Hvilke skuddavstander mestrer du på rådyrjakt med de skytestillingene du da benytter? Hvordan er det med ferdighetene når rådyret er i fart? 

 5. Vær åpen om hvilke forventninger som stilles til jaktdeltakerne når flere jakter sammen.
  La dette bli et fast tema på hver morgenparole. Stemningen i laget blir lettere når alle vet hvilke skuddsituasjoner som kan brukes, og når skudd skal holdes igjen. Et ettersøk etter skudd i en høyrisikosituasjon vil ødelegge jaktopplevelsen for alle deltakerne.

10 tips til bukkejakta

Bukkejakt

10 tips til bukkejakta

10. august starter bukkejakta. Her får du gode tips til hva du bør forberede deg på og hva som er viktig å tenke på for best mulig jakt.

Se tipsene til bukkejakta

Slik lykkes du på rådyrjakt med hund

25. september startet den ordinære rådyrjakta, hvor det er lov å jakte geiter og kje i tillegg til bukk. Du kan jakte med hund, og det er lov å jakte med hagle. 

10 tips til rådyrjakt med hund External-link icon
Jente på rådyrjakt
Oppskrifter med rådyrkjøtt