MENY hamburgermeny Close-menu button

Villrein

20. august starter villreinjakta og den varer ut september. Hvert år felles det mellom 4000 og 5000 villrein i løpet av jakta​. Reinsjakta er krevende, og mange faktorer spiller inn for en vellykket jakt.

Villreinjakt i Dovrefjell

Jakttid hele landet (alle villreinområder): 20. august - 30. september

Det ble felt 4726 villrein høsten 2020, noe som er en liten nedgang på 12 dyr fra 2019.

Hardangervidda er vårt største villreinområde. Reinheimen-Breheimen var i 2019 det villreinområdet som hadde nest størst utbytte. I alt ble det det felt 724 dyr, som er en reduksjon på 14 prosent. Deretter fulgte Snøhetta og Rondane med henholdsvis 589 og 439 felte dyr.

Hardangervidda i en spesiell situasjon

Det var gitt tillatelse til bare å felle voksne hanndyr (bukker) på Hardangervidda høsten 2019. I alt var det gitt fellingstillatelse på 6 000 dyr og 1270 dyr ble felt. Av disse var det 1248 voksne hanndyr. Årsaken til en slik fellingspolitikk, er at det er ønskelig at villrein fra Hardangervidda benyttes som grunnlag for å bygge opp en ny villreinstamme i Nordfjella sone 1. Her ble villreinstammen tatt ut ettersom det var påvist Skrantesjuke (CWD).

Det er dessverre for første gang påvist en helt ny sykdom i Europa, Skrantesyke. Den dukket opp på villrein i Nordfjella. Skrantesyke er dødelig for hjorteviltet, og en usedvanlig seiglivet prionsykdom som må tas på ytterste alvor. Myndighetene har tatt ned stammen med 2 400 dyr i et forsøk på å få kontroll med sykdommen. Likeledes var det planlagt et stort uttak av voksen bukk på Hardangervidda i 2019 for å kontrollere om situasjonen er under kontroll.

Alle som ferdes i fjellet må raskest mulig melde fra til veterinærmyndighetene om de observerer villrein eller andre hjortedyr som ser syke ut. 
Les mer om skrantesyke hos Hjorteviltportalen.

Slik lykkes du med reinsjakta

Stine Hagtvedt fikk full klaff på villreinjakta.

Slik lykkes du med reinsjakta

Eivind Lurås er en lidenskapelig villreinjeger. Har du tenkt deg på reinsjakt i høst så har Eivind noen tips til deg før du skal ut i fjellet.

Få tipsene her

Oppskrifter med reinsdyrkjøtt