Slik blir hunden den perfekte jaktkompis

Hunden er menneskets beste venn, og har i lang tid blitt brukt på jakt. Lyst på en firbeint jaktkompis? Da er det dette du bør fokusere på.

I dag finnes det en hunderase for alle og enhver. For de jaktinteresserte som ønsker seg en følgesvenn på tur i skog og mark er det også et hav av jaktvennlige raser å velge mellom. Uansett hvilken rase du har er det likevel viktig å trene hunden riktig dersom den skal være med på jakt. Så hvordan bør du gå frem for å dressere en jakthund? 

Det er lettere å trene en valp enn en voksen hund ​

Det er mange som lurer på når man bør begynne å trene hunder som skal være med på jakt, og om det er mulig å gjøre en voksen hund til en jakthund, selv om den ikke har erfaring. Det er helt klart enklest å starte treningen så tidlig som mulig, og dersom man ønsker seg en trofast og dyktig jakthund er det ofte enklest å få til dette hvis man starter i valpestadiet. Likevel er det ikke umulig å få seg en god jakthund, selv om man starter treningen sent.

 –Generelt sett ser vi at det krever mer av voksne hunder som skal lære seg nye ferdigheter, enn av valper. Valpene er i utvikling og er veldig mottagelige for læring, derfor er det mye enklere å starte med en valp. Likevel avhenger det ofte av rase og individ når det kommer til hvordan du bør legge opp treningen, forteller Roar Lundby, tidligere jaktkonsulent i NJFF. Lundby er selv ivrig jeger, og har lang erfaring når det kommer til trening av jakthunder. Han er også oppdretter, og har vært medforfatter i boka «Dressur av jakthunder». Han tror de aller fleste hunder kan bli gode jaktkompiser, så lenge du trener dem riktig. – Man kan faktisk starte å trene valpen med det sammen den kommer i hus. Da kan man øve på samarbeid, knytte god kontakt og jobbe med relasjon i det daglige. Dette vil utvilsomt legge et godt fundament for videre dressur. Når det kommer til selve jakttreningen vil det være individuelt når hunden er klar for dette. For noen kan man starte relativt tidlig, mens med andre må man vente til de er mer modne, sier Lundby. Det er selvfølgelig også avhengig av hva slags type jakt du skal trene hunden opp til.​

Lær deg å lese hunden, og tren på dens premisser

Lundby poengterer at det er utrolig viktig å lære hunden å kjenne. Du må øve på å lese kroppsspråk, hundens atferd, og dersom du trener en valp skal det foregå på valpens premisser til å begynne med. –Hunder har ulike utviklingsfaser, og regnes ikke som voksne før de nærmer seg to år. I valpe- og unghundstadiet formes hundens adferd, og du vil se store endringer på kort tid. Det viktigste er at treningen skal foregå på hundens premisser mens den fremdeles kategoriseres som valp. Når nye ferdigheter og kommandoer skal læres inn, skal det være moro og givende for valpen. Merker du at den gå​r lei har du holdt på for lenge, og det vil ikke virke motiverende, forklarer Lundby.

I nyinnlæringsfasen, hvor alt er nytt og kanskje forvirrende, bør du være tålmodig med hunden. Sørg for at motivasjonsfaktoren er der, og gi belønning og ros. Det er først i videreutviklingsfasen du kan jobbe mer og lenger. Når du har kommet til denne fasen, har hunden allerede lært mye, blitt mer moden og er klar for å møte høyere krav.

De fleste raser kan faktisk bli flotte jaktkompiser ​

Selv om du kanskje skaffer deg en hund avlet for jakt, er det viktig å huske på at alle hunder er individer, med egne personligheter og behov. Det er også store forskjeller på type jakt man tar med hunden på, og den bør trenes for å takle de utfordringene den kommer til å møte i naturen. En elghund som skal bjeffe og jobbe som løshund må kunne stå imot store dyr på mange hundre kilo. Her må det jobbes med mental trening. En hund som skal jakte etter hare, og som må jobbe selvstendig mange kilometer unna må trenes opp på en helt annen måte. 

 –Alle hunder kan være med på tur i skogen, og de aller fleste kan utvikles til jaktkompiser. Hunder har jo til felles at de er rovdyr innerst inne, og dermed vil de ha jakta i seg – i små eller store porsjoner. Likevel er det egne raser som er avlet for jakt gjennom mange generasjoner. Skal du bruke hunden aktivt i jakt kan det derfor lønne seg å velge blant klassiske jakthunder, der har tross alt jaktlinjer blitt foretrukket i avl i mange generasjoner, sier Lundby.

Han forteller at jaktinstinktet er mye sterkere i typiske jakthunder, og at man derfor kanskje må jobbe litt nøyere med god dressur, spesielt når det kommer til innkalling. Her kan nemlig hunden møte indre konflikter.  –Instinktet i jakthunder er nettopp jakt og jaktfunksjonen. I noen tilfeller kan kanskje jaktlysten ta litt overhånd. Da kan det fort bli en konflikt i din trening, når lysten etter å jakte skal konkurrere med lysten etter å komme på innkalling. Det er noe alle jegere som har hund oppdager i treninga, og noe av det man må trene mest på, forteller Lundby, og understreker samtidig at det er viktig med en god innkalling på hunden, for nettopp å kunne avslutte jaktdagen når en selv føler for det.​

Meld deg på jaktkurs for hunden

Det er ikke alltid like lett å trene en jakthund. Noen ganger må selv erfarne hundetrenere ha hjelp til å takle individuelle utfordringer og atferdsvansker. Andre ganger er man helt ny som jakthundeier – og trenger litt veiledning. Da er det godt å vite at det finnes jaktkurs for både valper, unge hunder, nybegynnere og viderekommende.

Hos NJFF kan du finne lokale hundeinstruktører som arrangerer kurs over hele landet. Du kan enkelt få oversikt over våre planlagte kurs her, ellers er det bare å ta kontakt med oss dersom du har noen spørsmål når det kommer til hunder i jakt. ​

Jakthundboka - 50 % rabatt for medlemmer External-link icon

Valpetips på YouTube

Se flere videoer om dressur External-link icon